Studenter – en köpstark målgrupp
Företag har mycket att vinna på att ta fram specialerbjudanden för sina produkter och tjänster, riktade mot studenter. Studenter är en köpstark målgrupp står för en stor del av den totala konsumtionen i vårt samhälle. Som student har man generellt inte så höga inkomster, men däremot är de fasta utgifterna ganska låga. Det gör att det finns gott om pengar över för ren konsumtion. Studenter står för en stor del av handeln inom flera olika områden och gillar inte att spara pengarna. Nej, pengarna ska konsumeras och gärna så snabbt som möjligt.
Erbjudanden är också ett bra verktyg för att låta studenter komma i kontakt med ett varumärke. Studenter som letar jobb efter examen söker sig till arbetsgivare med varumärken som de känner till. Genom att locka med intressanta erbjudanden och få studenter att få upp ögonen sina produkter, kan företag alltså på sikt öka sina chanser att bli en mer intressant arbetsgivare för de mest eftertraktade talangerna där ute.
Studenterbjudanden är populära
Studentrabatter har alltid varit populära och nyttjas av många studenter. Studentkortet är ett exempel på ett framgångsrikt koncept där företag har kunnat erbjuda studenter riktade erbjudanden. Den unga generationen är också bra på att dela med sig av tips på olika rabatter och kampanjer som är riktade mot studenter. Vårt samhälle har dock förändrats mycket de senaste åren och då framförallt när det gäller den tekniska utvecklingen. Nuförtiden har Studentkortet fått konkurrens av alla olika jämförelsesajter på nätet. Erbjudanden skickas numera ut via nyhetsbrev och genom direktmarknadsföring på Google, med mera. Det finns alltså ett stort brus som man som företag behöver ta sig igenom för att nå fram till studenterna.
Köpbeteendet hos studenter
Tittar man på köpbeteendet för studenter så ser man att många använder nätet för att leta efter erbjudanden. Det som avgör exakt hur köpbeteendet ser ut är om köparen aktivt letar efter en specifik produkt, eller om köparen råkar snubbla över ett intressant erbjudande. I det första fallet, då köparen (i det här fallet en student) aktivt letar efter en produkt, så är det vanligt att personen gör sökningar på nätet för att hitta ett så bra pris som möjligt. Då söker man i regel också efter specialerbjudanden för den aktuella produkten. När man hittar ett riktigt bra erbjudande så slår man till.
I de fall då studenten inte letar efter någon specifik produkt, så är det vanligt att man söker efter aktuella erbjudanden för att se om det finns något inspirerande att ta del av. Studenter gillar som sagt inte att spara sina pengar utan vill hellre konsumera. Spara kan man göra när man kommer ut i arbetslivet, anser dom. När studenter exponeras för ett erbjudande som uppfattas som intressant så är steget inte långt till att slå till och genomföra ett köp. Det finns gott om utrymme i plånboken för spontanköp och den privata ekonomin har ännu inte hunnit bli komplex med många olika fakturor att betala varje månad.
Bästa sättet att utforma ett erbjudande för studenter
Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra när det gäller utformningen av erbjudanden riktade mot just studenter?
Studenter vill ha erbjudanden där det går enkelt att räkna fram den ekonomiska vinningen av att nyttja erbjudandet. Här är några bra exempel:
- En fast rabatt på x antal kronor om man handlar för ett visst belopp.
- En procentuell rabatt att nyttja på ett köp
- Första månaden gratis om man tecknar ett avtal
Man ska vara noga med att visa tydligt vad det ordinarie priset är, så att studenten enkelt kan se hur mycket pengar man tjänar på att nyttja erbjudandet.
Segmentering – en stor fördel
När erbjudanden utformas så är det en fördel om det går att segmentera och välja att skicka ut meddelanden till en specifik grupp, i det här fallet studenter. Det öppnar upp för bättre möjligheter att verkligen skräddarsy sitt budskap och sin prissättning. Själva prissättningen kan ibland vara lite klurig då man behöver ta hänsyn till att alla andra potentiella kunder kan se priserna.
Vissa sajter har dock möjlighet att exponera erbjudanden enbart till inloggade medlemmar. Det innebär att man kan rikta specialerbjudanden till en viss målgrupp utan att behöva bekymra sig över att andra grupper av köpare ska se erbjudandet och på så sätt påverkas negativt av att inte kunna ta del av det.
Spin off-effekter av erbjudanden mot studenter
Som vi nämnde inledningsvis så kan erbjudanden mot studenter bli en inkörsport för studenter att komma i kontakt med företaget som arbetsgivare. Många studenter som fått lista sina drömarbetsgivare väljer framförallt varumärken som dom känner till. Man ser exempelvis hur Volvo ofta kommer i topp på sådana här undersökningar. Alla svenskar känner till Volvo. Det är ett känt varumärke och alla har dessutom sina egna associationer till bilen, varumärket och i många fall även arbetsgivaren. Detta trots att man aldrig arbetat där själv. Det här är ett tecken på att Volvo har arbetat bra med sin Employer Branding. Många i samhället uppfattar Volvo som en bra arbetsgivare.
Summering
Studenter älskar en bra deal och letar aktivt efter intressanta erbjudanden. Dom är dessutom bra på att dela med sig sinsemellan av de erbjudanden som dom hittar. Nätet är deras främsta källa när dom letar och delar med sig av erbjudanden. Köpbettendet hos ungdomar och studenter följer samma mönster som för övriga grupper som handlar mycket online. Man söker på egen hand upp den information man behöver. Man letar och jämför priser själv. Det här gör också att studenter är extremt bra på att se och identifiera en bra deal. Man skulle kunna säga att dom har näsa för deals. Ett väl utformat erbjudande kan alltså mycket väl bli en stor framgång om studenter är målgruppen man riktar in sig på.
Exponeringen av erbjudanden stärker företagets varumärke och kan på sikt också leda till fler och mer kvalitativa ansökningar till lediga tjänster. Hur går det här ihop? Jo, undersökningar visar att studenter söker sitt till varumärken när de söker jobb, varumärken som dom känner till och har positiva associationer till.
Företag kan stärka sitt varumärke genom att synas med sitt erbjudande på Meet a Student. Då stärker man också sitt Employer Brand och fler studenter kan få upp ögonen för företaget som potentiell arbetsgivare efter studietiden.