Arbetsintervju – Den ultimata guiden
Dags för en arbetsintervju? Grattis! Nu är det dags att förbereda dig inför intervjun. Oavsett om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har arbetslivserfarenhet sedan tidigare kan det kännas nervöst att gå på en intervju. Du undrar säkert också hur du bäst övertygar din potentiella arbetsgivare om att just du ska få det här jobbet? Meet a Student vet! Vi hjälper dig med allt du behöver för att fixa drömjobbet!
Inför arbetsintervjun
Hur förbereder du dig bäst inför arbetsintervjun? Du blir oftast kallad till arbetsintervju via telefon. Under samtalet bestämmer ni en tid som passar. Här kan du även passa på att fråga om du ska ta med dig något relevant till intervjun, som till exempel arbetsintyg, betyg eller arbetsprover. Du kan även fråga vem eller vilka personer du ska träffa.
Läs på om företaget
Innan arbetsintervjun bör du läsa på om arbetsgivaren, det visar på att du är intresserad av positionen om du visar att du vet lite om företaget på intervjun. Besök företagets hemsida, sociala medier och LinkedIn för att se vad företaget står för, framtida planer, deras målgrupper och generellt om verksamheten. Genom att göra din research kommer du säkert hitta saker du undrar över och kan fråga om under intervjun. Allt detta får dig att framstå som självsäker och intresserad av jobbet.
Vanligaste frågorna under arbetsintervjun
Många rekryterare brukar oftast ställa liknande frågor. Du kan alltid förbereda svaren noggrant innan och därefter skräddarsy svaren efter arbetsplatsens behov. De vanligaste intervjufrågorna under arbetsintervjun kan vara: vilka är dina styrkor? Vilka är dina svagheter? Varför ska vi anställa dig? Svaren du ger på frågorna berättar en hel del om dig och din personlighet. Det lönar sig alltid att öva på att ge bra svar på frågorna. Håll dig borta från klichéartade svar som ’’min svaghet är att jag jobbar för mycket’’.
Rensa upp dina sociala medier
Rekryterare och företag som gör sökningar på dina sociala profiler kommer framförallt att notera att du inte städat upp din online-personlighet. Det sänder signaler av bristande ambition och nonchalans. Rekryteraren kommer med största säkerhet att titta på dina sociala medier och därför är det viktigt att det inte finns något stötande eller opassande. Se till att du framställs på ett gott sätt! Genom att du städar upp dina sociala kanaler kan du kontrollera hur rekryteraren uppfattar dig. Det är därför viktigt att du rensar upp dina sociala medier innan du går på intervjun.
Mental förberedelse inför din intervju
Pirrig, nervös, rädd för att säga fel? Ta det lugnt! Att vara nervös inför en arbetsintervju är oftast ett gott tecken! Det visar på att du bryr dig och verkligen vill ha jobbet! Dessutom är det lätt att åtgärda -alla blir någon gång nervösa under arbetsintervjuer. Det är helt naturligt, och det vet även rekrytera om. Det är helt okej att berätta att du är lite nervös för rekryteraren, det kan ofta lätta upp stämningen och du kan slappna av mer.
Du kan också tänka på att ’’övning ger färdighet’’. Desto fler intervjuer du går på, desto bättre och tryggare kommer du känna dig. Tänk på intervjun som ett tillfälle att se hur företaget jobbar och om du är rätt person för dem. Glöm inte att du redan har gjort ett bra intryck genom din ansökan och att det finns en anledning till att de vill träffa just dig.
Kom i tid
Första intrycket är viktigt när det gäller en arbetsintervju. Se till att komma i tid! Att komma i god tid ger inte bara ett gott intryck och visar att du kan hålla tider, utan det ger dig också chansen att samla dina tankar innan intervjun drar igång. Syftet med en arbetsintervju är att få lära känna dig och att du kan få en chans att förklara mer ingående om vem du är. Du får också visa vem du är och om du är en bra kandidat på arbetsplatsen. Det är också viktigt att vara påläst, läs gärna igenom arbetsannonsen en sista gång innan du ska på intervju och glöm inte att ställa frågor!
Under arbetsintervjun
När du blivit kallad till arbetsintervju kan du förbereda dig på de vanligaste frågorna. Utöver det behöver du också tänka på ytterligare några faktorer som kan vara avgörande för om du får tjänsten eller inte.
Vad ska du ha på dig på en anställningsintervju?
Kom till arbetsintervjun hel och ren! Försök också att ta reda på om företaget har någon speciell klädkod och följ den i så fall. Det finns såklart inte bara ett rätt svar på frågan om hur du ska klä dig. Svenska arbetsplatser brukar ofta vara väldigt avslappnad när det kommer till klädkoder men det skadar aldrig att klä dig snyggt och prydligt.
Det är bra att sträva efter att se professionell ut, tänk att du hellre är överklädd än underklädd. Vad som är en professionell klädsel varierar såklart beroende på vilken typ av tjänst och företag du söker. Anpassa dig utefter vad du tror passar. Klä dig på ett sätt som inte tar fokus från vem du är som person. Det är trots allt vem du är och vad du kan som väger tyngst!
Berätta om dig själv
Har du varit på en arbetsintervju tidigare vet du att frågan ’’berätta lite om dig själv’’ ofta ställs i början av intervjun. I princip alla arbetsgivare ber om detta i samband med att intervjun startar. Frågan ’’berätta om dig själv’’ kan göra många nervösa och är man inte beredd på den frågan kan det bli svårt att veta exakt vad man ska svara. Det kan vara svårt att ge en bra bild av sig själv på några minuter och det är inte ovanligt att man blir nervös – var ska man ens börja? Försök att tänka som rekryteraren, vad tror du att hen vill veta om dig? Fastna inte i detaljer eller privata angelägenheter. Försök att ge en tydlig överblick på din studiebakgrund och yrkeserfarenhet.
När arbetsgivaren ber dig att berätta om dig själv bör du inte prata längre än ca 2-3 minuter. Håll det kort och relevant när du berättar om dina erfarenheter. Ett bra tips är att börja med att berätta om din senaste anställning, vad du gjorde där och hur du trivdes, efter det kommer förmodligen resten av sig själv.
Arbetsgivaren vill veta vem du är i arbetssammanhang utifrån din yrkesroll.
Svara såhär: ’’Jag studerade i 3 år på universitet och fick efter det en position på min tidigare arbetsplats’’
Svara inte: ’’Jag är med i ett fotbollslag på fritiden och gillar att titta på film’’
Efter arbetsintervjun
Nu är arbetsintervjun klar! Gratulerar! Du klarade dig igenom det! Nu har du gjort vad du kan, om det räcker till en anställning eller inte är inte längre i dina händer. Oavsett om det gått bra eller inte, kan du använda dig av upplevelsen som en lärdom för framtiden. Gå inte och grubbla över vad du sa eller inte sa under intervjun.
Hör du inget inom en vecka kan du ringa och fråga hur rekryteringsprocessen går. Du kan också skicka ett tack-mail till rekryteraren dagen efter intervjun. Ett tack-mejl behöver inte vara längre än ett par meningar. Du kan också återkoppla om något som ni diskuterade på intervjun eller om du skulle skicka över referenser eller arbetsprov.
Oavsett om du får jobbet eller inte, glöm inte att du fick en intervju! Det är ett bevis på att du varit intressant för tjänsten, företaget valde just dig att träffa! Ibland måste man möta motgångar, men det kan ändå kännas trist att inte få jobbet. Glöm inte att du får fler chanser och ditt drömjobb ligger precis runt hörnet. Får du ett nej, glöm inte att tacka för beskedet och berätta att du är intresserad av framtida tjänster hos den arbetsgivaren. Om du vill kan du också be om att få veta vad som gjorde att de inte valde just dig. Ibland hinner arbetsgivaren hjälpa dig med några goda tips om vad du kan förbättra i ditt CV eller din arbetsintervju.
Checklista inför arbetsintervju
- Förbered din klädsel – Vad du har på dig för klädsel under arbetsintervjun ger din potentiella arbetsgivare en bild av dig genom det första intrycket. Rätt klädsel förmedlar att du förstår företagskulturen och vill göra ett gott intryck. Välj ut en klädsel på förhand så att du är väl förberedd för en anställningsintervju.
- Läs igenom jobbannonsen – Läs igenom jobbannonsen igen och se vad arbetsgivaren faktiskt letar efter. Passar du faktiskt för rollen de söker? Visa det! Var redo att beskriva det som gör just dig till den perfekta personen för jobbet. Ju bättre dina kvalifikationer matchar kriterierna, desto större chans har du att få ett jobb.
- Gör din research – Hur mycket vet du om företaget du har en intervju hos? Läs på om företaget! En viktig del av vår checklista inför anställningsintervjun är att vara påläst innan du går på intervjun. Undersök företaget genom att gå igenom deras webbsida och sociala medier.
- Öva på vanliga intervjufrågor -Öva dina svar på de vanligaste intervjufrågorna. Att vara förberedd på vilka slags frågor som ställs kan bidra till att nervositeten minskar!
- Glöm inte att ta med viktiga dokument – Under en intervju kan du bli tillfrågad att ta med arbetsprover eller liknande. Utöver det kan det vara smart att även ta med sig en extra kopia av ditt CV eller en lista med dina referenser.
- Skicka ett tack-mail -Genom att du tar dig tiden att säga tack efter en intervju förstärker du ditt intresse av positionen för den potentiella arbetsgivaren.
Se vad vi har för lediga jobb just nu!