Laddar...
Meet a Student / Skriva cv / Skriva CV som student

Skriva CV som student

När du som student närmar dig sluttampen på din utbildning så är det dags att börja leta jobb. Förutsättningarna och valmöjligheterna skiljer sig väsentligt mellan olika utbildningar och vissa har lättare än andra att få jobb efter studierna. Men oavsett vilken utbildning du går och vilket jobb du vill söka så kommer ditt CV att spela en avgörande roll för om du blir framgångsrik i ditt sökande eller ej. 

Ett CV är så klart enklare att skriva ihop om du är mitt uppe i karriären och kan stoltsera med flertalet relevanta jobb, vidareutbildningar, intyg, osv. När du nu ska skriva ihop ditt CV och ge dig ut på jakt efter ditt första kvalificerade jobb så finns risken att du drabbas av idétorka. I den här artikeln ska vi hjälpa dig på vägen men några små enkla tips. Vi ska också titta på vad rekryterare letar efter hos studenter och hur du kan lyfta fram det i ditt CV,

Introduktion i ditt CV

Förr i tiden fanns det ganska strikta regler för hur ett CV skulle utformas och se ut. Det fanns väldigt lite utrymme för egna utsvävningar och stor vikt lades vid att ha bra referenser. Idag ser det annorlunda ut. Det är du som bestämmer över ditt CV. Om du lyckas ta fram ett unikt CV så är det bara att gratulera. Du kommer sticka ut från mängden och ge intryck av att vara en ambitiös person som tar seriöst på karriären.

Tips: Inled ditt CV med en introduktion av dig själv i löpande text. Här har du chansen att beskriva dig själv och vad du har för målsättningar med din karriär.

Du kan med fördel inleda ditt CV med ett kort stycke som beskriver vem du är och vad du har för karriärmål. Tänk på att vara mycket kortfattad och rakt på sak. Här finns det inte utrymme för långdragna utläggningar. Enligt vissa studier har du ungefär sex sekunder på dig att åtnjuta din läsares fulla uppmärksamhet. 

Som student är det här extra viktigt. Läsaren vill veta mer om dina drivkrafter och vad som stimulerar dig på jobbet. I och med att du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet som är särskilt relevant för det här jobbet, så behöver rekryteraren gå mer på vilken utbildning du har, samt vilka personliga egenskaper du har som kan vara intressanta för företaget. Var inte rädd för att sticka ut näsan här och vara tydlig med vad du strävar efter din din karriär.

Hur ska du göra med referenser i ditt CV?

En vanlig fråga som dyker upp gällande CV för studenter är hur man ska göra med referenser. Av förklarliga skäl så har du förmodligen inte några referenser inom relevant yrke att dela med dig av. Men oroa dig inte, det är helt okej. Du ska söka jobb som nyutexaminerad student och du förväntas inte ha några referenser av den kalibern. 

Börja med att skriva “Referenser lämnas på begäran” i ditt CV. Du behöver inte ha med några referenser direkt i ditt CV utan kan lämna ut dessa när du väl kommit vidare i en process. Kanske har du haft något sommarjobb eller liknande tidigare? En anställning i en matbutik innan du började studera? Oavsett vad, så bör du försöka hitta en referens där som kan intyga att du är den du uppger dig vara på ditt CV. Det är bra att ha gjort detta innan du ger dig ut och letar jobb. Då är du förberedd när frågan om referenser väl dyker upp.

Arbetslivserfarenhet i ditt CV

När du ska lista din arbetslivserfarenhet så är rekommendationen att göra ett urval. Du behöver inte lista alla jobb du haft. Det viktiga här är att du väljer ut jobb där du kan skriva bra beskrivningar. För varje jobb du listar kan du exempelvis skriva ett kort stycke om vad företaget gör. Sedan kan du skriva ett kort stycke om din roll och vad du gjorde rent konkret. Avsluta sedan med ett stycke där du beskriver hur du fick användning av din kreativitet, din sociala kompetens, etc. Har du få erfarenheter kan du se om det finns andra saker du kan nämna i CVt. Det finns mycket som kan vara relevant för en arbetsgivare utan att du har arbetslivserfarenhet. Läs mer om hur du söker jobb utan erfarenhet.

Genom att fokusera på mjuka värden i din arbetslivserfarenhet, alltså sådan som du lär dig genom erfarenhet, så kan du stärka intrycket av att du besitter de rent personliga egenskaperna som krävs för de jobb du söker.

Kunskaper i ditt CV

En annan värdefull rubrik i ditt CV är “Kunskaper”. Här listar du helt enkelt vad du kan. Det kan vara både hårda och mjuka kunskaper. Alltså sådant som du läst dig till eller lärt dig genom träning. Exempelvis “Avancerade kunskaper i Adobe Photoshop”. 

Mjuka kunskaper är sådant som du lär dig av erfarenhet. Exempelvis “bra samarbetsförmåga”. Det här är också viktiga egenskaper som rekryterare letar efter hos studenter. 

Använd det här avsnittet för att verkligen visa vem du är och vilka dina bästa sidor är. Här har du chansen att sticka ut från konkurrensen samtidigt som fokus ligger på dig som person, istället för vad du gjort tidigare i ditt arbetsliv. 

Design av ditt CV

Nu kommer vi till en av de viktigaste och roligaste bitarna med CV:t – designen. Med rätt design på ditt CV kan uppnå väsentligt bättre resultat i dina kontakter med potentiella arbetsgivare. Försök att ha en tanke med ditt CV. Vad vill du kommunicera? Hur ser ditt personliga varumärke ut? Tänk dig att ditt CV är ett produktblad för att sälja dig och där du är produkten. 

CV-mallen finns snygga och professionella designs för ditt CV. Här får du även strukturer för ditt CV, förslag på rubriker och hjälp med att bygga upp CV:t på ett bra sätt. Testa dig fram och experimentera med de olika mallarna. Du kan ändra färger och typsnitt och få fram en design som du känner dig bekväm med. Kom ihåg att ha mycket luft i ditt CV. Det får alltså inte vara för mycket text på text. Läsaren ska kunna skumma igenom CV utan att fastna i detaljer. 

Beroende på vilken bransch du ska ge dig in i så kan du utforma ditt CV på lite olika sätt. Om du exempelvis utbildar dig till jurist, ja då kanske du vill ha ett mer stilrent CV där typsnittet också är  formellt. Ska du jobba med marknadsföring så kan ditt CV med fördel se mer ut som ett produktblad. Men i grund och botten så är det du som avgör hur ditt CV ska se ut. 

Summering 

Som nyutexaminerad student blir ditt CV ett viktigt dokument för att presentera dig själv och visa att du är en ambitiös och seriös person. Ett snyggt CV visar att du vet hur man för sig i arbetslivet och att du lämnat den formella uppsatsens värld och nu är redo att ge dig ut på arbetsmarknaden. 

  • Se till att få till introduktionen på ett bra sätt. Här har du chansen att i löpande text beskriva vem du är och vad som driver dig. Dela med dig av dina karriärmål och beskriv var du ser dig själv om exempelvis 5 år.
  • Förbered en eller två referenser som kan beskriva vem du är som person och hur du är på en arbetsplats. Du behöver inte ha med dessa i själva CV:t, men bör formulera att referenser finns tillgängliga på förfrågan. 
  • Lista ett urval av din tidigare arbetslivserfarenhet och ta med sådana tjänster där du på ett trovärdigt sätt kan beskriva vad du lärt dig. Det ska vara sådant som du kan ha användning för i det fortsatta arbetslivet. Fokusera på mjuka värden, exempelvis erfarenhet av kontakt med kunder, etc. Här har du chansen att stärka intrycket av att du besitter de personliga kvalitéerna som krävs för de jobb du nu söker.
  • Under rubriken “Kunskaper” kan du lista alla hårda och mjuka kunskaper du besitter och som kan tänkas vara relevanta. Försök att undvika så kallade “självklara kunskaper”. Exempel på sådana kunskaper är “Erfarenhet av Office-paketet”. Unga vuxna idag har erfarenhet av Office-paketet, det tas för givet och att påpeka det sänker nivån på CV:t.
  • Använd dig utav ett professionellt verktyg för att ta fram en bra design på ditt CV. Låt din personlighet komma fram i designen av ditt CV och försök att definiera ditt personliga varumärke. Det här kommer du ha med dig i din fortsatta karriär. Du bör också anpassa designen av ditt CV till den marknad eller bransch du ska verka i. 

Skriva CV är också en bra träning för dig för att sätta ord på vem du är och vilka kvaliteter du besitter. När du väl sitter på en intervju så kommer du ha stor användning av att kunna beskriva dig själv som person, de mål du har med din karriär, vad du gjort tidigare i ditt arbetsliv, varför du valde den utbildning du gjorde, etc. Därför är det aldrig fel att lägga lite extra tid på arbetet med CV:t. Det kommer vara en investering som återbetalar sig bra och du kommer ha det med dig och utveckla det vidare under din fortsatta karriär. 

Skrivet av Thomas Gustafsson
Hitta ditt nya jobb!

Hitta ditt drömjobb på vår plattform

Till alla jobb