5 förberedelser innan du börjar söka jobb
Innan du ger dig ut och söker jobb så finns det några saker du bör tänka på för att vara så förberedd som möjligt. När du kommer direkt från universitetet och ger dig ut på arbetsmarknaden så är du förmodligen lite ringrostig när det gäller att söka jobb. Dessutom så har du inte så många kontakter på arbetsmarknaden än, vilket innebär att du måste förlita dig på din framtoning, din attityd och din energi.
Här kommer en enkel lista på 5 förberedelser som du bör vidta innan du ger dig ut på arbetsmarknaden. Se till att gå igenom dessa punkter, så kommer du ha större chans att lyckas kamma hem det där jobbet som du drömmer om. Fixar du dessa 5 fundamentala bitar så ligger allt i dina händer. Då ger du dig själv chansen att verkligen göra bra ifrån dig under rekryteringsprocessen.
Steg 1: Gör klart vilka områden som intresserar dig
Ett vanligt misstag är att söka jobb väldigt brett. Nackdelen med att göra så är att du inte får en röd tråd att följa och det blir väldigt spretigt. Saker du lär dig och erfarenheter du tar med dig blir svåra att applicera på nästa rekryteringsprocess, osv. Dessutom så blir det svårare för dig att motivera för arbetsgivaren varför just det här jobbet intresserar dig.
Försök istället att göra klart för dig själv vilka områden som intresserar dig och vart du vill lägga ditt fokus. Då kan du lägga tid på att studera branschen, sätta dig in i yrkesrollen och verkligen göra den research som behövs för att nå hela vägen fram i en rekryteringsprocess. Får du ett ”nej tack” så kan du enkelt återanvända din kunskap och dina erfarenheter i nästa process.
Steg 2: Vässa och uppdatera ditt CV
Ditt CV blir din ammunition när du ger dig ut på arbetsmarknaden. Om du inte gjort en ordentligt översyn av ditt CV sedan du tagit examen så är det hög tid att göra det nu. I många fall är det bästa att faktiskt skriva om hela sitt CV från scratch. Här hittar du bra tips på hur du skriver ett CV från grunden. I och med att du saknar relevant arbetslivserfarenhet så behöver du lyfta fram andra saker i ditt CV. Fokusera på så kallade mjuka kunskaper, det vill säga sådant som du lärt dig av erfarenhet. Det finns förmodligen någonting du kan plocka med dig rent erfarenhetsmässigt från alla de jobb du haft innan du började plugga. Strukturera ditt CV på ett tydligt sätt och ta bara med sådant som är relevant för din nya karriär.
Du har många enkla gratispoäng att hämta genom att fixa en klockren design på ditt CV. Den grafiska aspekten av ditt CV hjälper ditt att stärka bilden av dig. De färger du använder och den font du väljer bygger ditt personliga varumärke och skapar associationer hos den som läser. Utforma därför din design med omsorg. Vilken bild vill du förmedla av dig själv?
Steg 3: Nätverka
Det som skiljer dig från dina konkurrenter på arbetsmarknaden är, förutom att dom förmodligen har mer erfarenhet än vad du har, att dom har fler kontakter än vad du har. Det är naturligt i och med att dom arbetat längre än du och hunnit bygga upp ett nätverk av personer inom sin bransch eller yrkesroll. Här gäller det att du kommer ifatt. Om inte hela vägen, så i alla fall en liten bit.
Som tur är så finns LinkedIn. Det innebär att du inte behöver rent fysiskt söka upp personer och skapa kontakt med dessa. Nu räcker det gott och väl att söka upp relevanta personer på LinkedIn och lägga till dom som kontakter. Passa på att skriva ett personligt meddelande i samband med att du skickar din förfrågan. Presentera dig och berätta vad du gått för utbildning, vad du har för karriärmål och varför du gärna vill skapa kontakt med personen i fråga. Läs mer om hur du kan arbeta med Linkedin.
Steg 4: Lär dig skriva personliga brev
När du söker ett nytt jobb så kommer du i många fall behöva skriva ett personligt brev. Ett personligt brev är inte lika formellt idag som det var förr i tiden. Då fanns det en typ av vett & etikett för personliga brev. Nu är det mer fritt, men det finns saker som du inte bör gå miste om att få med i ditt personliga brev. Exempelvis alla dina styrkor. Det är också viktigt att utforma det personliga brevet som ett svar på jobbannonsen. Det går inte att generalisera ett personligt brev och återanvända det. Vissa delar går fint att ha med i flera brev, men huvuddelen av brevet ska reflektera den jobbannons som avses. I jobbannonsen listas det förmodligen krav och önskemål på vilka kvalifikationer den sökande ska ha. Se till att väva in svar på dessa i ditt personliga brev. Vill du läsa mer om hur du skriver personliga brev så kan du göra det här
Även personliga brev bör ha en grafisk profil som är genomtänkt och tilltalande. Här kan du hitta mallar för personliga brev.
Steg 5: Träna på arbetsintervjuer
Låt dig inte bli fullkomligt överraskad på den första intervjun. Det kan det vara bra att förbereda sig på de intervjufrågor som dyker upp. Vid arbetsintervjuer återkommer ofta samma frågor och det lönar sig att alltid förbereda sig noggrant på dem och skräddarsy svaren efter arbetsplatsens behov. Du kan med fördel ta hjälp av en vän och turas om att intervjua varandra. Du kommer sedan märka hur du lär dig mer och mer efter varje intervju du går på. Var inte orolig om den första intervjun går dåligt. Det kan bara bli bättre.
Summering
Ha följande 5 förberedelser i åtanke innan du börjar söka jobb. På så sätt ser du till att du är förberedd inför din första rekryteringsprocess.
- Bestäm det område som du är intresserad av
- Uppdatera ditt CV
- Nätverka
- Lär dig skriva personliga brev
- Träna på intervjuer
När dessa 5 förberedelser är på plats så står du rustad att ge dig själv chansen att få jobbet du vill ha. Var inte rädd för motgångar i början. För att bli riktigt framgångsrik när det gäller att söka jobb, så behöver du träna. Du behöver gå på några intervjuer innan självförtroendet sitter och resultaten börjar ge med sig.