Bli bäst i klassen på att marknadsföra dig själv
Som student har det varit du som haft kontrollen över dina egna resultat. Sambandet mellan att plugga hårt inför ett prov och att få fina resultat är väldigt tydligt. Nu ska du vidare ut på arbetsmarknaden och i jakten på ditt första jobb är sambandet inte riktigt lika tydligt. Vissa kan söka hundratals jobb utan att lyckas, medan andra får sitt första jobb genom att ringa ett telefonsamtal. Vilken utbildning du läst och hur ditt nätverk med kontakter ser ut är faktorer som spelar in. Men det finns konkreta insatser som du kan börja jobba med redan innan examen, som ökar dina chanser att få jobb efter examen. Det handlar om att synliggöra dig själv.
Syns man inte så finns man inte. Det må vara ett talesätt. Men faktum är att arbetsmarknaden idag ser väldigt annorlunda ut mot vad den gjorde för bara 10 år sedan. En stor skillnad är tillvägagångssättet som företag och rekryterare använder för att hitta nya talanger. Även om de flesta jobb fortfarande annonseras ut på klassiskt vis, så lägger även rekryterare mycket tid på att själva hitta och kontakta potentiella kandidater till ett nytt jobb. Anledningen till detta är framförallt antagandet att de största talangerna där ute inte aktivt sitter och letar jobb bland annonser. För att nå dessa behöver man aktivt söka upp dom. Det är som en ”light”-variant av headhunting.
I och med digitaliseringen så har det blivit betydligt enklare för rekryterare att använda sig av internet och olika sociala plattformar för att hitta och kontakta talanger. Verktygen är billiga och kostnadseffektiva. En rekryteringsannons på någon av de stora jobbsajterna kostar vanligtvis tusentals kronor. I den här artikeln ska vi ge dig som student några enkla och konkreta tips på hur du kan marknadsföra dig själv synas på just de ställen där rekryterare letar efter kandidater. Även om du är student, så finns det mycket stora möjligheter att det är just din kompetens som dom letar efter.
Lägg mycket krut på LinkedIn
Det första du ska göra är att lägga mycket tid på att skapa en bra LinkedIn-profil. Man kan inte nog betona vikten av detta. En LinkedIn-profil är en investering inför din framtida karriär och den kommer att hjälpa dig i ditt eget varumärkesbyggande och i ditt nätverkande med kollegor, kunder och potentiella nya arbetsgivare.
Rekryterare letar ständigt efter kandidater till lediga jobb genom att använda LinkedIn. Det enklaste sättet för rekryterare att hitta relevanta personer är att söka på nyckelord som är relevanta för den tjänst de ska tillsätta. Dom får upp en lista med personer och klickar sig in på varje profil. Det är inte svårt att föreställa sig att varje besök på en profil varar mycket kort tid. Det innebär att du har några få sekunder på dig att fånga läsarens uppmärksamhet. Hur gör du det?
- Se till att ha en professionellt tagen profilbild
- Använd utrymmet för “rubrik” på LinkedIn och beskriv dig själv i en mening. Få med dina styrkor och försök vara så unik som det bara går.
- Connecta med så många som möjligt när du är ny på LinkedIn. Det är bra om du har många kontakter.
Leta upp jobbannonser som intresserar dig och som ligger inom ditt område. Vilka nyckelord identifierar du? Vissa är säkerligen återkommande i flera annonser. Skriv ned dessa och se till att få med dom i din LinkedIn-profil. Det är med stor säkerhet sådana ord som rekryterare kommer att söka på när dom letar kandidater.
Registrera dig på de stora jobbsajterna
Glöm inte att registrera profiler på de stora jobbsajterna, så som Indeed.com och Glassdoor.com. Det tar bara några timmar i anspråk men sedan är du sökbar för hundratusentals jobb. Var noga med att lämna telefonnummer och mailadress synligt så att rekryterare enkelt kan komma i kontakt med dig. Är du student är Meet a Student den absolut bästa sajten för att hitta studentjobb får de största företagen. Här hittar du extrajobb, heltidsjobb eller exjobb. Du kan även enkelt kontakta företag som du gillar och höra dig för gällande deras framtida rekryteringsbehov.
Skapa en egen hemsida
Det här är ett mycket effektfullt sätt att marknadsföra dig själv på. Redan idag kan du köpa en egen domän för lite drygt 100 kr och lägga upp en egen hemsida. Om du inte har ett alltför vanligt namns så kanske du till och med kan ha www.dittnamn.se. Där kan du presentera dig själv och lägga upp professionella bilder. I den löpande texten kan du upprepa de sökord vi gick igenom under avsnittet om LinkedIn. Då gör du även dig själv sökbar via Google på dessa sökord.
Öppna ett professionellt instagramkonto
För att ytterligare stärka bilden av dig och din profession, så kan du med fördel öppna ett instagramkonto som är dedikerat ditt framtida yrke. Om du är på en mässa och minglar – lägg upp en bild och få till några relevanta hashtags. Du kan enkelt koppla ihop detta med din LinkedIn och posta på båda ställena samtidigt. Tänkt dock på att LinkedIn inte alltid lämpar sig för inlägg som lämpar sig på Instagram. .
Blogga
En blogg är ett annat kraftfullt verktyg för att marknadsföra dig själv och visa vem du är. Om du följer rådet ovan att skapa en egen hemsida så bör du definitivt addera en sektion på sajten där du har en blogg. En blogg är bra av många olika anledningar:
- Du får chansen att diskutera sådant som rör din framtida bransch och på så sätt visa prov på din kompetens.
- Du kan jobba med sökord och göra dig sökbar via Google.
- Du kan stärka ditt eget varumärke genom att arbeta med färger och design som skapa positiva associationer till ditt namn.
När du skrivit ett riktigt bra blogginlägg så kan du med fördel dela det på din LinkedIn-profil. Så fort någon av dina kontakter gillar ditt inlägg så ser den personens nätverk ditt inlägg. På så sätt kan du uppnå det som kallas för viral spridning. Tänk på att du som student har ett akademiskt perspektiv på din bransch – något som de flesta branscher tycker är mycket intressant att ta del av.
Summering
När du marknadsför dig själv redan som student så gör du det enklare för rekryterare att hitta dig. Då ökar du dina chanser att komma ut snabbt på arbetsmarknaden efter examen. Syns du på många platser på nätet och i sociala medier så kan det väga upp för avsaknaden av relevant arbetslivserfarenhet.