Extrajobba när du får CSN – Detta ska du tänka på
Många studenter väljer att kombinera studier med arbete. Det är ett utmärkt sätt att undvika att dra på sig en massa studieskulder och dessutom är ju inte studielånet och bidraget särskilt stort. Om man väljer att börja plugga senare i livet, med familj och barn, så kan det till och med vara svårt att få ekonomin att gå ihop med enbart studiebidrag och studielån. För vissa blir därmed arbete vid sidan om studierna snarare ett måste.
Tänk på att studiebidraget faktiskt är ett bidrag. Bidrag är i princip alltid villkorade och så är det även med studiebidraget. Du är exempelvis inte berättigad studiebidrag under en obegränsad tid. Du kan alltså inte plugga i 15 år och hoppas kunna leva på bidraget under hela den tiden. På samma sätt finns det villkor för hur mycket du får lov att arbeta samtidigt som du tar ut studiebidrag. Dessa bestämmelser är ganska självklara om man tänker efter. Studiebidraget är avsett att göra det möjligt att fokusera fullt ut på sina studier, utan att behöva arbeta och oroa sig för sin inkomst. Om man kombinerar jobb med studier så till den grad att man helt enkelt inte behöver bidraget för att klara sig, då ska därmed behovet av bidraget omprövas. På samma sätt fungerar det med bostadsbidrag, vilket också är ett vanligt bidrag bland just studenter.
Även sommarjobb ses som ett extrajobb om det sker mellan två terminer där du har studiebidrag. Se därför till att hålla koll på hur mycket du kommer tjäna, så att du inte riskerar att tjäna för mycket. Vilka konsekvenserna i så fall kan bli kan du läsa mer om nedan.
Hur mycket kan du arbeta?
Inför varje nytt år så presenterar CSN hur fribeloppen ser ut för kommande inkomstår. Fribeloppen är alltså de maxbelopp som du som student får tjäna per år och samtidigt plocka ut studiebidrag.
Under normala omständigheter så bestäms ditt fribelopp utifrån två faktorer. Dels hur många kalenderveckor du studerar med studiemedel per termin och dels vilken studietakt du har, om du studerar på 50%, 75% eller 100%.
2019 fick man tjäna 63 040 kr per år om man studerade på heltid och tog ut fullt studiebidrag. Slår man ut det på 12 månader så blir det alltså 5 253 kronor per månad. Det är inte särskilt mycket. För dig som tänkt dig att kombinera båda sommarjobb med extrajobb vid sidan av dina studier, så kan du nästan räkna med att ditt fribelopp kommer att överskridas.
Så här beräknas din inkomst
Din inkomst kan komma från andra håll än bara förvärvsarbete. Det här är någonting som många tyvärr missar. CSN är intresserade av alla din skattepliktiga inkomster, vilket alltså är inkomster av tjänst, näringsverksamhet och kapital. På ren svenska innebär det att om du exempelvis säljer din bostadsrätt och gör en vinst, så är den vinsten en skattepliktig inkomst och räknas således med i ditt fribelopp. Det här kan komma som en tråkig överraskning för många.
Exempel på skattepliktiga inkomster är:
- lön
- a-kassa
- inkomster från bostadsförsäljning
- aktieutdelning
- skattepliktigt vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag
- föräldrapenning
- sjukpenning
- pension
- aktivitetsersättning från Försäkringskassan
- inkomster från eget företag
- ränta
Försök att se din deklaration framför dig. Allt som tas upp där och som är beskattningsbart är i regel inkomster som påverkar ditt fribelopp.
Vad händer om du överskrider ditt fribelopp?
Om du tjänar mer än vad CSN tillåter och alltså hamnar över ditt fribelopp, så blir du återbetalningsskyldig. När inkomstuppgifterna för föregående år har registrerats hos Skatteverket, så gör CSN en koll av dina inkomster för att stämma av dessa mot ditt fribelopp. Om det visar sig att du tjänat för mycket så öppnas det en utredning. Utredningen kommer sedan att visa exakt hur mycket du ska betala tillbaka. Utöver själva beloppet så vill CSN även ha en liten ränta på pengarna samt en expeditionsavgift.
Tänk på att CSN inte gör skillnad på bidrag och lån
Om det visar sig att du tjänat för mycket under ett kalenderår så riskerar du att bli återbetalningsskyldig, inte bara för studiebidraget utan även för lånet. Det kan alltså bli ganska rejäla summor om det vill sig illa.
Summering
Extrajobb under studietiden blir allt vanligare bland studenter. Vissa jobbar heltid på ganska välbetalt jobb under sommaruppehållet och då gäller det att ha koll på vart gränserna går. Om du råkar tjäna för mycket så kan du bli återbetalningsskyldig för både studiebidrag och studielån.
- CSN sätter varje år ett fribelopp som reglerar hur mycket du kan tjäna under året och samtidigt ta ut studiebidrag och studielån. Dessa belopp hittar du på CSN:s hemsida.
- Tänk på att fribeloppen avser all skattepliktig inkomst från tjänst, näringsverksamhet och kapital.
- Om du har en bostadsrätt och behöver sälja den, var då noga med att räkna med din vinst i din årliga inkomst. Annars riskerar du att överskrida ditt fribelopp.
- Vinster på aktier tas också upp som skattepliktig inkomst och belastar således fribeloppet.
- När dina inkomstuppgifter kommer in till Skatteverket så kollar CSN dessa mot ditt fribelopp.
Kom ihåg att arbete under studietiden i grunden är mycket positivt. Det hjälper dig att minimera ditt studielån och ger dig dessutom lite extra pengar att leva för varje månad. Studiebidraget och studielånet ger lite drygt 11.000 kr per månad att leva för. Om du börjar studera senare i livet så är förmodligen dessa pengar ganska lite jämfört med vad du är van vid.
Många företag letar aktivt efter studenter som vill jobba kvällar och helger. Se till att ge dig ut med ett välskrivet CV, en positiv inställning och mycket energi, så kommer du också kunna dryga ut dina inkomster och få ett mer drägligt liv som student.
VIll du läsa mer om hur du kan hitta ett extrajobb som student? Ta en titt på den här artikeln!