Jobba utomlands
Har du redan tröttnat på snöslask, mörker och kyla? Då kanske du vill prova på att jobba utomlands istället! Har du känt att Sverige inte riktigt räcker till för dina karriärsplaner eller att du helt enkelt är redo för ett nytt äventyr? Det finns tusentals fördelar med att jobba utomlands, det är en utmärkt chans att bredda dina vyer, uppleva nya kulturer och potentiellt öppna upp för en utlandskarriär.
Arbetslivserfarenhet från ett annat land uppskattas också av arbetsgivare, genom att ha arbetat utomlands förbättrar du även dina framtida karriärmöjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Utlandsjobb ger dig också möjligheten att förbättra dina språkkunskaper och lära dig helt nya språk. Med andra ord: får du chansen att åka utomlands för att studera eller jobba, gör det! Är du fortfarande osäker på var du vill åka? Hitta resemagasin som freedomtravel.se med tips och inspiration.
Korttidsjobb utomlands är ett utmärkt val för unga personer som inte riktigt vet vad de vill göra ännu. Att flytta utomlands ett tag innan eller efter studier kan ge dig nya perspektiv på vad det är du vill göra i livet! Genom att uppleva andra kulturer och få en bredare förståelse för hur andra människor i världen lever kan du också lära dig mer om dig själv. Korttidsjobb i andra länder ger dig också ett billigt alternativ att resa. De flesta unga personer som reser i världen använder lönen till reskassan och utforskar landet. För dig som vill jobba utomlands finns det många saker att fundera på över innan flyttlasset går. Meet a Student hjälper dig med några tips och vad du ska tänka på innan du söker lyckan utanför Sveriges gränser.
Så hittar du jobb utomlands
Har du nu tagit beslutet att flytta utomlands? Grattis! Nu gäller det bara att faktiskt hitta ett jobb. Det gör du bäst genom att söka på nätet på olika rekryteringssidor som verkar i det land du valt. Är du intresserad av att arbeta inom Europa kan du passa på att bekanta dig med det europeiska arbetsförmedlingsnätverket EURES (European Employment Services). På EURES hemsida kan du bland annat registrera ditt CV, söka jobb och hålla koll på arbetsmarknadsläget i EU/EES-länderna. Du kan även titta på Arbetsförmedlingens sida för lediga jobb utomlands, där kan du ange du vilket land eller yrke du är intresserad av. Utöver detta finns det även mängder med svenska företag som arbetar med rekrytering utomlands.
Vill du istället prova dina chanser på plats? Inga problem. Det är betydligt vanligare att man söker jobb på plats utomlands. I många länder kan man helt enkelt traska runt och se om det finns lediga positioner. Be att få prata med chefen och fråga om det finns något jobb för dig, så länge du har motivation och vilja kan du enkelt skaffa ett jobb på det här viset, det kan därför vara bra att skriva ditt CV innan du åker. På Meet a Student kan du enkelt fylla i och skriva ut ditt CV. Skulle du behöva skriva ut fler kopior av ditt CV kan du också ladda ner det som en PDF.
Jobba utomlands som student
Att studera utomlands kan vara dyrt, utöver de vanliga studiekostnaderna kan man även vilja göra fler utflykter i sitt värdland än om du stannat kvar i Sverige. Ibland kan man även behöva betala kursavgifter och boende när man studerar utomlands. Det kan därför vara både nödvändigt och roligt att ha ett extrajobb vid sidan av dina studier.
Beroende på vilket land du studerar i kan reglerna för jobb och studier skilja sig. Om du studerar i ett annat EU-land är det fritt fram att jobba utan begränsningar. Det gäller även om du studerar i Norge och Schweiz. Andra länder såsom Australien och Nya Zeeland har restriktioner på hur mycket du kan jobba på ett studentvisum, medan i USA får du inte jobba alls på ett sådant visum.
Vilken nytta har man av att arbeta utomlands?
Arbetslivserfarenhet från ett annat land uppskattas ofta av arbetsgivare, genom att ha arbetat utomlands förbättrar du alltså dina framtida möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Med en internationell arbetslivserfarenhet i bakfickan kan du vara mer attraktiv för ett flertal branscher som har behov av språkkunnig personal. Utlandsjobb på CVt säger att du kan stå på egna ben, du kan klara dig i nya situationer och har lätt att kommunicera med andra.
Utlandsjobb kan även bidra till en positiv personlig utveckling. Det är ett bra tillfälle att göra sig att stå på egna ben och se hur du hanterar nya situationer. Under din utlandsvistelse kanske du märker att du kan arbeta och klara dig i andra arbetskulturer än vad du är van vid, vilket leder till en självförtroende-boost. I samband med att du arbetar utomlands kan du få en ökad förståelse för andra företags- och samhällskulturer, och du lär dig hur du bättre kommunicerar med människor från andra länder. Dessutom skapar du ett internationellt nätverk som du kan ha nytta av i framtiden, både privat och i arbetslivet! Efter att ha arbetat utomlands kommer du att vara många erfarenheter rikare och skapat minnen för livet.
Sammanfattningsvis finns det egentligen inga nackdelar med att jobba utomlands. Nu är det bara dags att ta dig ur din comfort zone – att inte våga ta steget är den vanligaste anledningen till att många inte ger sig av för utlandsjobb.
Vad ska du tänka på när du ska jobba utomlands
- Planera
Vilka myndigheter behöver du kontakta innan du åker? Meddela Försäkringskassan och skatteverket att du ska jobba utomlands, den som lämnar Sverige för minst ett år är skyldig att anmäla det till Försäkringskassan. Har du ett arbetstillstånd i det land du ska till? Först och främst behöver du se till att det administrativa är klart och godkänt.
- Skaffa rätt försäkring
Ofta går det bra med en reseförsäkring den första tiden. Det viktigaste är att ha en heltäckande sjukförsäkring eftersom vård utomlands kan bli dyrt.
- Stipendier för studerande
Det finns stipendier för de som ska studera utomlands. Se till att du vet vilket stöd du kan söka.
- Se till att ditt pass är giltigt!
Du behöver ett pass som är giltigt hela perioden du ska vara borta, gärna 6 månader till.
- Ta med viktiga dokument
Pass, försäkringsdokument, vaccinationsintyg och andra dokument du kan behöva. Se till att du har alla nödvändiga visum och tillstånd som krävs för att bo i ditt nya land.