Så hanterar du omställningen från studentlivet till arbetslivet
Studentlivet och arbetslivet skiljer sig åt på många plan. Båda två är krävande på sitt sätt. När du lämnar universitetet och ger dig ut på arbetsmarknaden så lämnar du förmodligen även ett helt liv bakom dig. Hur kan du hantera en så stor livsförändring och samtidigt göra ett bra jobb?
För att göra övergången från studentlivet till arbetslivet så smidig som möjligt så behöver du vara medveten om hur ditt liv förändras. När du börjar ditt nya jobb så kommer du förmodligen att fokusera mycket på dina kunskaper som du har med dig från universitetet. Det var ju det som var en av anledningarna till att du började studera en gång i tiden. Men glöm inte bort dina värdefulla erfarenheter. Livet som student har ställt höga krav på dig som person. Krav på prestation och självdisciplin. Det här är mycket eftertraktade egenskaper på vilken arbetsplats som helst.
Förändringen kommer med stor sannolikhet också påverka hela din vardag. Kanske behöver du flytta till en ny ort eller lämna din älskade studentlägenhet? Din nya inkomst kan komma väl till pass för att ta dig igenom den här förändringen. Om du förvaltar den på rätt sätt så kan den bli nyckeln till större valmöjligheter och mer frihet.
Dra nytta av dina erfarenheter
Som student är du van vid att ta eget ansvar för ditt lärande. Du har behövt bryta ned dina mål i mindre delmål, strukturera ditt arbete och fördela din tid. Det här är saker som många som varit ute i arbetslivet en längre tid tvingas att lära sig på nytt. I arbetslivet går det att överleva trots bristande struktur. Däremot påverkas prestationen negativt. Se därför till att göra dig själv en tjänst genom att förvalta de erfarenheter du fått på universitetet och nyttja samma struktur i arbetslivet. Jobba aktivt med att sätta upp egna mål för din prestation, planera din tid och organisera ditt arbete.
Börja med att skriva ned i punktform vilka erfarenheter du har från livet som student. Vad tycker du själv att du var bra på? Lista så mycket som möjligt. Sätt upp lappen hemma eller på jobbet så att du ständigt påminns om dina starka sidor. Då boostar du ditt eget självförtroende samtidigt som du inte riskerar att glida in i mindre produktiva beeenden.
Ta ansvar för ditt eget lärande
Precis som på universitetet behöver du fortsätta att lära dig även på din nya arbetsplats. Ju mer du kan lära dig om hur organisationen är uppbyggd, hur era produkter eller tjänster ser ut och vilka era kunder är, desto snabbare kommer du att komma in i din nya roll.
På din nya arbetsplats så kommer du förmodligen att få veta vad du behöver lära dig för att lyckas i din roll. Men din chef kommer inte tala om för dig vad du behöver lära dig för att en dag ta över hans/hennes jobb. Om du vill säkra din egen karriärutveckling så behöver du ta eget ansvar och se till att lära dig – mer än det som du får till dig från din chef.
Identifiera nyckelpersoner i företaget
Rent organisatoriskt så skiljer sig en arbetsplats mycket från ett universitet. Du är van vid att ha haft en lärare per kurs. Om vi bortser från grupparbeten, så har läraren varit den person som du behövt arbeta tillsammans med för att säkerställa framgångsrika resultat. På en arbetsplats så kommer det finnas flera personer som du behöver samverka med för att nå framgång och det kan många gånger vara ganska otydligt i början vilka dessa personer är.
Du behöver identifiera vilka nyckelpersoner som finns i din nya organisation. Vilka personer lyssnar andra till och vilka bestämmer? Det är inte alltid det är cheferna som per automatik har den rollen. Ibland kan personer med hög kompetens och lång erfarenhet vara nyckelpersoner i en organisation.
Se till att bygga relationer till viktiga nyckelpersoner i företaget. Det kommer att göra det lättare för dig att få svar på dina frågor och att få igenom dina egna förslag.
Låt din nya högre inkomst underlätta i din omställning
När det gäller livet i stort så blir det oundvikligen en stor omställning att gå från studentlivet ut till arbetslivet. Förhoppningsvis kommer du få en betydligt högre inkomst nu. Använd den högre inkomsten för att göra omställningen lite mer behaglig. Du kan redan nu börja titta på lägenheter. Bankerna är alltid intresserade av att knyta nya kunder till sig. Du som nyutexaminerad och med nytt jobb är högintressant för banken. Bankerna har sedan länge börjat släppa på kraven om fast anställning för att få ett bolån beviljat. Nu tittar dom på helheten och försöker se mer på individens förutsättningar.
Unna dig själv lite nya möbler och en ny garderob. Det kommer att göra att det känns roligare att gå till jobbet och roligare att komma hem.
Summering
Alla reagerar olika på stora förändringar i livet. När du går från studielivet ut till arbetslivet så innebär det en stor förändring. Även om målet alltid varit att ta sig ut på arbetsmarknaden med en ny examen, så innebär det också slutet på en era. Nu är du inte längre student och det stundtals kravlösa livet byts nu ut mot arbetslivets höga krav på prestation och produktivitet.
Men genom att nyttja alla de erfarenheter du fått från livet som student, så kan du faktiskt komma in på din nya arbetsplats med bättre förutsättningar att lyckas än många andra. Du behöver bara tydliggöra för dig själv exakt vad du lärt dig och hur du kan använda det i arbetslivet. Vi pratar alltså inte om rena faktakunskaper, utan erfarenheter av hur du jobbar med dig själv för att prestera på topp, förvalta din tid och organisera ditt arbete.
Använd din högre inkomst till att göra omställningen från studielivet till arbetslivet lite skönare och roligare. Unna dig själv nya möbler och lite nya kläder. Som student är du van vid att ha ganska lite pengar. Nu gör du förmodligen den största inkomstökningen som du någonsin kommer att göra. Klappa dig själv på axeln och njut av dina nya möjligheter.