Söka jobb som student – Den ultimata guiden
Är du student och närmar du dig examen? Det är nu du ska ge dig ut i arbetslivet på riktigt och kicka igång din karriär på allvar. Men hur ska du göra för att slå dig fram i konkurrensen bland andra studenter? Här får du den ultimata guiden för att lyckas kamma hem ditt första jobb efter examen.
Du lär dig hur du hittar dom rätta jobben, vilka olika kanaler du kan använda samt hur du gör för att konkurrera på bästa sätt om drömjobben. Du ska se jakten på ditt nya jobb som en naturlig förlängning av dina studier. Passa på att utnyttja din studievana och läs på om de företag du är intresserad av, på samma sätt som du skulle läsa in dig på ett ämne under en av kurserna i skolan.
Se till att du letar jobb på rätt ställe
Det första du ska göra innan du börjar skriva ansökningar är att identifiera vart du kan hitta dina drömjobb. Lediga tjänster annonseras ut på alla möjliga ställen på nätet. Många börjar titta på arbetsförmedlingen, men är det verkligen just där som dina bästa jobb finns? Visst, de allra flesta jobb läggs ut på arbetsförmedlingen, men det finns också jobbdatabaser på nätet som är specialiserade på olika ytkeskatekorier. Glöm därför inte att titta på dessa. Det finns även bemannings- och rekryteringsföretag som fokuserar på akademiker. Ett exempel är Academic Work.
Leta efter jobb på LinkedIn
LinkedIn är ett affärsnätverk utformat som ett community. Det påminner mycket om Facebook, men skapades från början som en mötesplats för arbetssökande och företag. LinkedIn har sedan vuxit till att bli något mer än så. De flesta användare fortsätter att använda plattformen även efter att dom fått ett jobb. Genom att representera sitt företag kan dom skapa kontakt direkt med sina kunder och använda det som en plattform för marknadsföring.
Studenter kan använda LinkedIn för att hålla kontakten med andra studenter efter studierna och dela med sig av insikter och tips från arbetslivet. På LinkedIn finns det – precis på på övriga sociala plattformar – så kallade influencers. Alltså personer som har många följare och som delar med sig av tankar, tips och ideer gällande karriärutveckling, olika professioner, med mera.
I och med LinkedIns växande popularitet så har också företagen själva börjat använda plattformen mer och mer. Ett begrepp som kallas för employer branding, går ut på att företag marknadsför sig själva som attraktiva och intressanta arbetsplatser. Konkurrensen om bra arbetskraft blir större och nu behöver företagen själva visa varför du ska välja att arbeta just hos dom.
I princip alla större företag har idag egna företagssidor på LinkedIn. Där lägger dom ut lediga jobb och där kan man även se vilka LinkedIn-användare som är anställda på företaget. Det är en ypperlig kanal att använda för dig som letar jobb på ett specifikt företag.
Börja med att följa det företag du drömmer om att jobba för, så missar du inga uppdateringar och lediga tjänster. Skapa kontakt med viktiga personer inom företaget. I din kontaktförfrågan kan du med fördel skicka en personlig hälsning och berätta varför du vill ha kontakt – att du är intresserad av att få börja jobba på företaget.
Mingla med näringslivet när tillfälle ges
Alla universitet och högskolor anordnar regelbundet träffar med näringslivet. Det är också vanligt att de olika sektionerna ordnar med mingelkvällar inom sin bransch. Syftet är att du ska få möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, kunna presentera dig själv och få lära dig mer om din bransch. Se till att gå på alla dessa! Företagen är måna om att synas ute i den akademiska världen och letar ofta efter nya stjärnskott som just ska ge sig ut på arbetsmarknaden.
Lämna spontanansökan
Jobb som annonseras ut på nätet får av naturliga orsaker många sökanden. Det innebär att konkurrensen för dig blir stor i princip varje gång du söker ett sådant jobb. Många företag har dock egna register med personer som tidigare sökt jobb hos dom, eller som lämnat in en så kallad spontanansökan. Varför leta vitt och brett när rätt kompetens kanske redan finns i databasen? Många lediga tjänster hamnar inte ens på jobbsajterna, utan tillsätts i ett tidigare skede, genom att företaget tittar i sin egen databas först.
Tips: Välj ut 5 företag som du skulle vilja jobba för. Hitta en kontaktperson som jobbar med rekrytering. Slå en signal och presentera dig och beskriv ditt intresse för företaget. Fråga hur man går tillväga för att lämna en spontanansökan.
Genom att först ringa och presentera dig, så ökar du chansen att rekryteraren gör en liten positiv anteckning om dig, Det kan i sin tur leda till att du blir kontaktad den dagen en passande tjänst dyker upp.
Traineejobb – skräddarsydda jobb för studenter
Framförallt de stora börsnoterade bolagen i Sverige har så kallade traineeprogram. Du ansöker till traineeprogrammen precis som du ansöker till ett jobb. Men när du väl börjar så kommer du få en crash course inom en mängd olika områden i bolaget. Ett exempel är företaget ICA. Där kan du i princip få börja med att plocka frukt i en vecka, för att sedan få se hur det går till på inköp, innan du får gå bredvid ekonomichefen, osv. Du slussas helt enkelt in i företaget i syfte att du ska utvecklas och bli en framtida ledare.
Konkurrensen om traineejobb är i regel hög. Många studenter vill ha dessa jobb. Men låt inte det skrämma dig. Här letar företagen specifikt efter personer som nyligen avlagt examen. Det är ganska svårt att hitta den kravprofilen i andra jobb. Det vanliga är ju att arbetslivserfarenhet efterfrågas av arbetsgivarna. Här handlar det om att ligga på och visa framfötterna. Nöj dig inte med att bara skicka in en ansökan. Ring, maila och gör allt du kan för att visa ditt intresse. Det visar att du verkligen vill komma till just det här företaget och det krävs för att du ska sticka ut.
Fler tips för att öka dina chanser att få jobbet
När du väl hittat jobb som du vill söka så handlar som sagt mycket om att sticka ut ur mängden. Du kan förvänta dig många sökanden med liknande profil som du. Använd din personliga charm så mycket du kan. Ring och ställ frågor och visa dig intresserad.
Vässa ditt CV
Många studenter skriver ihop sitt CV hastigt och tänker att det ändå inte kommer att spela någon roll. Dom har fel och din vetskap om detta är din konkurrensfördel.
Se till att använda en professionell mall för ditt CV. Det kommer göra en stor skillnad. Ha gärna med en bild på dig själv på ditt CV för att sticka ut ytterligare. Innehållet i CV:t är också av yttersta vikt. Passa på att beskriva dig själv och vad du lärt dig hittills genom arbetslivet och under studietiden. Här kan du få tips på hur du kan lyfta fram dina kunskaper i ditt CV.
Ta dig till intervjun
Ha som målsättning att ta dig till en intervju. Intervjuer kommer inte gratis, speciellt inte för studenter. Du kommer behöva sälja in dig själv hårt. Men låt dig inte skrämmas. Du ska enbart vara dig själv. Men du måste våga visa upp vem du är. Annars försvinner du i mängden. Var inte rädd att slå en signal och visa dig intresserad och ställ frågor. Du kommer garanterat att sticka ut från dina konkurrenter och ha större chanser att få komma på intervju.
Förbered dig och läs på
Många gör misstaget att komma oförberedda till en intervju. Flera av dina konkurrenter kommer att göra det, men inte du. Läs på som om du läste på inför en tenta. Sätt dig in i historiken bakom företaget, hur det startade och hur det utvecklats. Läs på om aktuella nyheter som rör företaget och branschen. Använd dessa kunskaper för att briljera på intervjun.
Klä dig rätt
Om du blir kallad på intervju – se då till att klä dig för tillfället. Söker du jobb som jurist – sätt på dig kostymen. Är det ett ekonomijobb – använd skjorta, osv. Tänk på vilka färger du använder. Olika färger kan kommunicera olika känslor.
Du kan också imponera på företaget genom att addera en detalj i din klädsel med företagets färger.
Summering
Du står inför en stor utmaning. Du ska kamma hem ditt första jobb efter examen och det är inte helt enkelt. Men ha i åtanke att efterfrågan på akademiker är stor och att det handlar om ta för sig för att lyckas.
- Se till att leta efter jobb på rätt ställen. Sitter du och söker på arbetsförmedlingen så finns risken att du drunknar i det enorma utbudet av jobb av olika sorter. Det finns jobbdatabaser som specialiserar sig på vissa branscher och det finns också de rekryteringsföretag som inriktar sig på akademiker.
- Leta efter jobb på LinkedIn genom att följa företag som du är intresserad av. Ansök via LinkedIn till de tjänster som företagen annonserar ut och som du känner passar dig och din profil. Glöm inte att vässa din profil och klicka dig in på intressanta personens profiler. Skapa nya kontakter och uttryck ditt intresse för företaget.
- Traineejobb är högt efterfrågade anställningar där du kommer in och lär känna företaget från grunden, i syfte att i framtiden få en ledande roll inom organisationen. Platserna är få och konkurrensen hög. Men fördelen är att dom letar specifikt efter studenter och att du alltså är 100% kvalificerad på pappret.