Student på LinkedIn – 5 grymma tips
LinkedIn är ett socialt nätverk för att användare ska kunna nätverka och bygga affärsmässiga relationer. Plattformen har vuxit sig allt större på senare år och har nu flera miljoner användare över hela världen. Här utbyts information om lediga jobb, branschnyheter och mycket mer. De flesta egenföretagare och tjänstemän har idag en profil på LinkedIn och i princip alla större företag jobbar stenhårt med sina egna LinkedIn-sidor. Du som student kan ha stor hjälp av affärsnätverket LinkedIn. Genom att redan nu börja arbeta med din egen profil, ger du dig själv ett försprång mot dina konkurrenter på arbetsmarknaden.
Det första du ska göra, utan att vänta en enda dag till, är att öppna ett konto på LinkedIn. Fyll din profil med så mycket relevant information som möjligt. Passa på att beskriva din utbildning och lyft fram vilka såväl mjuka värden som hårda fakta du lärt dig. Det här är information som kommer finnas med på din profil framöver, så det är en väl värd investering att lägga lite tid på detta.
Vi ska nu dela med oss av några enkla och konkreta tips på hur du som student kan maxa din LinkedIn-profil och på så sätt förmedla en så bra bild av dig själv som möjligt. Genom att redan nu synas på LinkedIn och dessutom med en professionell profil, kommer du imponera på rekryterare och arbetsgivare.
Tips 1: Profilbilden
Din profilbild är viktig. Vi vill gärna tro att det yttre inte spelar någon roll, men det är fel. Det innebär dock inte att du behöver se bra ut för att lyckas med din profilbild. Nej, det handlar om kvalitén på bilden samt hur du framhävs. Vilken klädsel du har, osv.
Varning: Välj inte en random bild från din mobiltelefon där du syns i något glatt och socialt sammanhang utan koppling till arbetslivet. Den här typen av bilder hör hemma på Facebook och Instagram.
Välj en profilbild som utstrålar professionalitet och seriositet. Här kommer några exempel på vad du kan göra för att ta den perfekta bilden till din LinkedIn:
- När det är företagsdagar på universitetet, prata med företagen. Be en vän ta en bild på dig när du för en konversation. Klä upp dig lite lagom, gärna i kavaj.
- Investera i en riktig studiobild. Klädseln bör vara business. Var noga med att berätta för fotografen vad syftet med bilderna är. Då kan fotografen se till att hitta rätt stämning och positioner för att få så bra bilder som möjligt.
- Ta den enkla men ändå helt fungerande vägen och ta en selfie. Det går faktiskt att, mot en vit bakgrund, ta en helt okej bild på sig själv. Var noga med klädseln och försök att se naturlig ut på bilderna.
Tips 2: Nätverka
Nätverkande på LinkedIn är busenkelt. Du ser en person i dina sökresultat och du klickar på “lägg till kontakt”. Voila – du har nu nätverkat. Personerna du studerar med kan en dag bli länken mellan dig och ditt nästa drömjobb eller mellan dig och din nästa stora affär. Genom att lägga till alla du känner och fler därtill i ditt LinkedIn-nätverk, så bygger du för framtiden.
När du går in på någon annans LinkedIn-profil så kan du se hur många kontakter den personen har. Om du har över 500 kontakter så står det bara “500+”. Ha som målsättning att nå upp i dessa 500 kontakter. Det är helt okej att lägga till mamma och pappa också. Lägg till hela släkten, så länge dom finns på LinkedIn. Kontakter kan du aldrig få för många av.
På LinkedIn finns det en lite annorlunda social kod, än vad som finns på exempelvis Facebook. På LinkedIn är det 100% socialt accepterat att lägga till mycket ytligt bekanta kontakter. Det kan till och med vara så att man idag inte känner personen på andra sidan, men att man ser ett intresse i att skapa en kontakt. Då är det bara att skicka en förfrågan. LinkedIn handlar om nätverkande och är en av få sociala plattformar där det är fritt fram att skapa kontakter både högt och lågt.
Supertips: Skapa en grupp på LinkedIn för de som läste samma utbildning som du. Bjud in alla dina kurskamrater. Då har ni ett naturligt forum för att hålla fortsatt kontakt även efter studierna.
Tips 3: Skapa ditt CV på LinkedIn
Som student har du förmodligen ett ganska magert CV. Det är helt okej och faktiskt ganska väntat. Men förmodligen har du haft i alla fall några intressanta sommarjobb eller liknande innan och under studierna. Läs gärna dessa tips om hur man på bästa sätt skriver CV som student.
På LinkedIn bygger du upp en resumé genom att lista de olika jobb du haft. Gör ett urval. Du behöver inte ta med alla jobb. Fokusera på dom jobb du haft där du känner att lärde dig något som du tror du kan ha nytta av i din fortsatta karriär.
Ett konkret sätt att presentera sin arbetslivserfarenhet på är att dela upp beskrivningen av varje jobb i två korta stycken. I det första stycket beskriver du lite om företaget och vad företaget gör. I det andra stycket beskriver du vad du lärt dig och vad du tog med dig. Här förmedlar du alltså vilka mjuka kunskaper och erfarenheter du tog med dig, exempelvis “här lärde jag mig att samarbeta med personal från många olika avdelningar”.
Tips 4: Lägg till kunskaper på LinkedIn
LinkedIn har en funktionalitet för kunskaper som du ska använda. Du kan nämligen lägga till en mängd olika kunskaper och presentera dom på din profil. Varje kunskap blir ett sökord som potentiella rekryterare kan få träff på när dom gör sina sökningar. Om du exempelvis uppger “försäljning” som en kunskap, så kommer du få in besökare på din profil som söker på just detta. Kunskaperna bör dock vara lite mer specifika än bara just “försäljning”. Ett bättre exempel i det fallet vore “B2B försäljning” eller “Account management”.
Dina befintliga kontakter på LinkedIn kan dessutom gå in på din profil och intyga dina kunskaper. Detta syns direkt på din profil, vilket gör att dina kunskaper får en högre trovärdighet och tyngd. Hjälp varandra i början, studenter emellan och intyga varandras kunskaper. Det här är ett arbete som definitivt kommer att ha betydelse i det långa loppet.
Tips 5. Erhåll och ge rekommendationer
Rekommendationer är en annan funktion på LinkedIn som kan vara mycket gynnsam om den används på rätt sätt. Användare kan helt enkelt skriva personliga rekommendationer om andra användare, som i sin tur kan publicera dessa på sin profil. Rekommendationen presenteras tillsammans med en förklaring av vilken relation du och den som givit rekommendationen har. Det innebär att om du får en rekommendation av en chef, en kollega och en kund, så har du lite olika perspektiv på dina rekommendationer.
Glöm inte att göra samma sak tillbaka om du får en rekommendation av någon. Ibland kan du till och med börja med att ge någon annan en rekommendation, med förhoppningen att den personen ska återgälda tjänsten.
Supertips: En LinkedIn-profil på engelska är alltid att föredra. Förr eller senare kommer du i din karriär att exponeras för en global arbetsmarknad och då är det bra att vara förberedd. Be dina kontakter att skriva sina rekommendationer på engelska.
Summering
Din LinkedIn-profil kommer att finnas med dig under din karriär. Du kommer säkert använda den mer ibland och mindre andra gånger. Stor nytta kommer du ha av ditt nätverk och din profil när du väl vill hitta en ny utmaning. Många använder sin LinkedIn-profil för att kunna nätverka med personer i sin bransch. På så sätt får man en gratis marknadsföringskanal för att nå ut till sina kunder och partners. Just nu behöver du som student inte veta exakt hur du kommer att använda din LinkedIn-profil på lång sikt. Men på kort sikt kan den hjälpa dig att få ditt första jobb.
- Se till att skaffa en seriös och professionell profilbild. Den hjälper dig att kommunicera bilden av dig och vem du är. Potentiella arbetsgivare kan föreställa sig dig som representant för deras varumärke. Informella bilder går bort. har du inte någon lämplig bild så behöver du ordna med en. Det går att få fram bra bilder på egen hand också.
- Nätverka, nätverka, nätverka. Passa på nu när du har känner många studenter. Lägg till så många du kan i ditt nätverk. Skapa en grupp för dig och dina klasskamrater så att ni kan hålla kontakten även efter studierna.
- Bygg din resume och även om ditt CV är magert för tillfället så kan du fokusera på designen samt att lyfta fram sådan erfarenhet som du tror att du kan ha nytta av i framtiden. Tänk även på vad potentiella arbetsgivare vilja se för kvaliteter och försök sedan att lyfta fram sådant i ditt CV.
- Fyll på med kunskaper på din profil och be dina kamrater gå in och intyga dessa. Då ökar du dina chanser att synas i träfflistan när rekryterare och potentiella arbetsgivare är ute och letar efter nästa rekryt.
- Be dina kontakter att lämna rekommendationer om dig. Försök att få dom att skriva på engelska. På så sätt är din profil förberedd för en framtida internationell karriär.