Var smart inför ditt val av ex-jobb
När du skriver ex-jobb så har du en ypperlig chans att nischa dig mot ett specifikt område som intresserar dig. Beroende på vilken utbildning du läser, så finns det olika möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom ett visst ämne. Om du lyckas väl med ditt ex-jobb så har du helt plötsligt något unikt i din resumé, något som dina kurskamrater inte har. Exjobbet kan alltså bli en erfarenhet som hjälper dig att konkurrera om jobben i framtiden.
Hur ska du prioritera när det gäller val av ämne för ditt exjobb? Här handlar det om att läsa på om arbetsmarknaden och vilka framtida arbetsmöjligheter som finns för dig när du väl tagit din examen. Försök att ta reda på hur de vanligaste vägarna genom karriären ser ut för en student som tagit examen från din utbildning. I den här artikeln ska vi gå igenom två huvudsakliga tillvägagångssätt när det gäller att skriva ex-jobb. Ett där du riktar dig mot ett specifikt företag och ett där du riktar dig mot en specifik yrkesroll.
Företag som erbjuder examensarbete
Många företag erbjuder examensarbeten, ibland med ett förutbestämt ämne. Det händer att företag samarbetar med högskolor och universitet och tillsammans tar fram intressanta ämnen för studenter att fördjupa sig inom. Det är som en naturlig brygga mellan näringslivet och utbildningsväsendet.
Även om ett företag inte aktivt söker efter studenter för examensarbete, så är de flesta företag positiva till att medverka med sin kunskap, osv. Om du exempelvis läser en bredare utbildning, såsom inom organisation och ledarskap, så kanske du vill titta mer på samverkan mellan olika avdelningar, etc. Då kan det bli så att du själv kommer upp med ämnet. Eventuellt finns det ett företag som vill samarbeta med dig, där du kan utföra din studie på plats på företaget. Alternativt så kan du få intervjua anställda och genom att besöka flera företag, få ihop relevant material för din studie.
Så här ansöker du till ett företag för ditt examensarbete
Företag som annonserar ut examensarbeten har i regel ganska många sökanden. För att se till att knipa ett av uppdragen så behöver du anamma processen på samma sätt som när du söker ett vanligt jobb.
- Ring alltid upp företaget och presentera dig. Berätta varför du vill utföra ditt examensarbete just hos dom och vad det är som intresserar dig med uppdraget.
- Be om att få komma och presentera dig på plats.
- Skriv en formell ansökan via e-post.
- Följ upp med mail och telefonsamtal.
Ha ditt CV till hands, om det skulle behövas. Försök att fokusera på vad du läst under din utbildning. Anledningen till att företag uppskattar att ta emot studenter för examensarbete är bland annat att det ger dom en chans att få sin verksamhet betraktad och synad av nya ögon.
Skriv ditt ex-jobb med inriktning mot en yrkesroll
När du söker ett examensarbete hos ett företag, så är det oftast företaget som själva bestämt ämne och inriktning. Detta alternativ passar bäst om du ser en framtid hos det aktuella företaget och vill få in en fot. Men om du istället intresserar dig mer för en specifik yrkesroll, ja då finns det bättre metoder för att välja ex-jobb.
Försök att komma i kontakt med någon som jobbar inom den yrkesroll som du själv drömmer om. Be personen att beskriva vilka de största utmaningarna är, vad som krävs för att han/hon ska nå framgång i sin roll, osv. Den information du får kan sedan leda dig i rätt riktning för att utforma ämnet för ditt ex-jobb.
När du väl kommit fram till ett intressant och relevant ämne, så kommer din handledare att vilja säga sitt. Det är alltid en balansgång mellan det rent kommersiella värdet av ett ex-jobb och det rent akademiska värdet.
Använd ditt ex-jobb för din framtida karriär
När du väl skrivit klart ditt ex-jobb så är du förmodligen nära en examen. Nu börjar arbetslivet på allvar. Se till att få med ditt ex-jobb i ditt CV. Som vi var inne på tidigare så är ex-jobbet något som är unikt för din resumé och som visar att du har fördjupade kunskaper inom ett visst område.
Om du skriver ditt examensarbete på plats hos ett företag och inom ett ämne som företaget själva föreslagit, så bör du ha goda chanser att få ett jobb hos det företaget. Se till att prata om detta med företaget så tidigt som möjligt, för att öka chanserna och tydliggöra dina ambitioner.
Du som skrivit ett ex-jobb på egen hand och enbart inhämtat information från olika företag behöver nu ge dig ut och söka jobb med ditt CV som vapen. Se till att skriva ett snygg CV. Här kan du läsa mer om hur du som student kan skriva ett konkurrenskraftigt CV.
Summering
Ex-jobbet är bland det sista du gör innan det är dags för examen. Här har du chansen att fördjupa dina kunskaper inom ett visst område, alternativt närma dig ett företag som du redan nu vet att du vill jobba för efter examen.
- Om du vet ett företag som du vill jobba för när du är klar med dina studier, vänd dig direkt dit och hör om dom har några spännande examensarbeten. Även om dom inte har det, så är dom säkert intresserade att vara behjälpliga om du utför en fallstudie.
- Du som vill fördjupa dina kunskaper inom en viss yrkesroll, för att på så sätt öka dina chanser att slå dig in där efter examen, kan med fördel höra dig för bland personer inom yrkesrollen. Försök att reda ut vilka ämnen som är av relevans för yrkesrollen. Bolla sedan ideer med din handledare.
- När du är klar med ditt ex-jobb och har din examen, se då till att föra in exjobbet i ditt CV och gör ditt CV mer konkurrenskraftigt. Ett exjobb hjälper ditt CV att bli mer unikt.
Vill du få ännu fler tips och trix på hur du kan lyckas med att få jobb? Läs den här artikeln med 4 grymma tips på hur du landar drömjobbet efter examen.