Praktik – hur du hittar rätt praktikplats
Är det dags för praktik? Då finns det några saker du bör tänka på. Idag är det vanligt att utbildningar kommer med en tillhörande praktik – ett bra sätt att bli introducerad till arbetsmarknaden. Oavsett om det är den första praktiken i grundskolan eller om du studerar på högskolan handlar praktik om samma sak. Praktik erbjuder studenter chansen att få en känsla för arbetslivet och olika yrken. För de som erbjuder praktikplatser innebär det chansen att få träffa morgondagens arbetskraft, få avlastning på arbetsplatsen och eventuellt hitta nya talanger att rekrytera.
Idag är det lite av en tradition på svenska arbetsmarknaden att erbjuda praktikplatser. Praktik är numera en vanlig del av högre utbildning och är ett viktigt element för många studenter. Genom att gå ut på praktik kan du skaffa dig kontakter på arbetsmarknaden, fylla på CVt samt få en inblick i vad du faktiskt vill göra efter studietiden.
Det är aldrig för tidigt att börja förbereda din ansökan till en praktikplats. Fundera över vilken typ av företag du önskar praktisera på och vilka slags arbetsuppgifter du vill lära dig mer om. Med en rätt utformad ansökan är du ett steg närmare ditt drömjobb. Meet a Student hjälper dig på traven.
Skillnad på praktik och LIA
Är man inte så insatt i praktikvärlden kan begreppen praktik och LIA förvirra till det hela. Men egentligen finns det ingen skillnad förutom hur man benämner det. LIA, eller lärande i arbete som det kallas, är egentligen bara begreppet man använder på en yrkeshögskola. På universitet och högskolor säger man istället praktik. Men det finns ingen annan skillnad.
Traineejobb
Många företag erbjuder också traineeprogram för nyutexaminerade studenter. Det här är ett utmärkt tillfälle att få arbetslivserfarenhet så att du slipper söka jobb utan erfarenhet. Traineejobb innebär att företagen aktivt letar efter personer som ska ta sig ut på arbetsmarknaden. De flesta jobb som finns på arbetsmarknaden kräver arbetslivserfarenhet. Som en reaktion på detta så har traineejobben kommit till. Företagen har skapat dessa tjänster, där studenter tas in och får lära sig arbetet från grunden, som ett sätt att täppa till gapet mellan nyutexaminerade studenter och arbetsmarknaden.
Det är en stor skillnad på praktik och ett traineejobb. Traineejobb innebär att företag investerar i dig som student. Du ska ges en möjlighet att få testa på många olika saker, för att på så sätt öka din förståelse för verksamheten, branschen och de olika rollerna i företaget.Man skolar helt enkelt in personerna i sin egen företagskultur. Förhoppningen är att man genom att göra så, ska forma framtidens ledare för det egna bolaget. Förväntningarna på de studenter som antas till traineeprogrammen är således höga.
Hur kan jag hitta rätt praktik?
Är det nu dags för dig att ta en paus från pluggandet och testa vingarna som praktikant? Grattis till dig! Du har en rolig och lärorik period framför dig som kan gynna dig otroligt i arbetslivet senare. Här ges du chansen att få en inblick i din framtida bransch! Men vad ska man tänka på? Hur hittar man rätt praktikplats som kommer passa just dig? Antagligen har din skola gett dig värdefull information och tips redan om hur du ska tänka när du söker praktikplats. Utöver det, här kommer några värdefulla tips du kan tänka på.
Ordna praktikplatsen
Även fast du kan få stöd av din skola och studievägledare är det upp till dig själv att ordna en praktikplats. Var beredd på att det innebär lite arbete, men det har också många fördelar. Bland annat kan du själv påverka var du hamnar och kanske få in en fot på en arbetsplats där du vill jobba efter att du tagit examen. Innan du börjar skicka ut ansökningar kan du ställa dig själv följande frågor.
Vad vill jag få ut av min praktikperiod?
Vad vill du lära dig? Definiera vad som passar just dig. Vill du få värdefulla kontakter inför framtiden? Eller vill du arbeta på ett start-up bolag där du får vara med från början och göra lite av allt? Börja med att definiera anledningen till din praktikperiod. Drömmer du om att arbeta i en administrativ roll? Eller är du mer kreativt lagd? En praktikperiod kan hjälpa dig nå det slutliga målet du satt för din utbildning.
Genom att du tänker igenom dina personliga mål och vad som är viktigt för dig att få ut av en praktik kan du sedan definiera de områden och eventuella företag som du vill fördjupa dig i. Det är många av oss som inte riktigt vet vilket område man helst vill arbeta inom men detta kan hjälpa dig lite på traven. Genom att du också har tänkt på denna fråga innan kan du också kommunicera öppet med företaget kring dina önskemål och undersöka hur de kan hjälpa dig på vägen.
Vad har jag för kunskaper, förmågor och intressen?
Efter att du har definierat vad du vill få ut av din praktikperiod kan du börja formulera dina styrkor, intressen och kunskaper. Såklart kommer du vilja lyfta dina styrkor på ditt CV och under arbetsintervjuer, men det kan också vara användbart att se vilka förmågor du vill fördjupa dig i under din praktik.
En lyckad praktikperiod är inte sällan vägen till en framtida anställning. Men för att du ska kunna prestera och visa framfötterna så är det viktigt att du och dina kunskaper passar ihop med praktikplatsens krav. Det är inte en bra idé att skaffa en praktikplats inom ett område som du varken är intresserad av eller har kunskaper om.
Du behöver såklart inte vara ett proffs eftersom du är där för att lära dig. Men se till att söka praktikplats utifrån dina verkliga intressen och kunskaper. Konkurrensen brukar också vara ganska hård när du söker praktik. Se till att du visar att du är en bra match för arbetsplatsen, och att du är genuint intresserad.
Söka praktik
Nu har det blivit dags för själva ansökan! Börja med att gå igenom ditt egna nätverk och se om du har några kontakter som kan hjälpa dig att hitta en praktikplats. Tänk efter vem som jobbar eller kan ha andra kontakter inom det område du vill jobba, och be dem hjälpa dig. Om de inte kan hjälpa dig att fixa en praktik kan de också hjälpa till att läsa igenom CV och personligt brev.
Praktikansökan
Ansökningar till praktikplats ska inte vara fullt så redogörande och omfattande som ansökningar till en heltidsanställning. Du bör därför gå rakt på sak och tydligt redogöra för vilken utbildning du går, vilka färdigheter du redan har och vad du vill lära dig mer om.
Använd sociala medier
Mer ofta än sällan hittar man platsannonser på LinkedIn och Facebook. Det finns många grupper att gå med i på Facebook speciellt dedikerade till att koppla ihop praktikanter och arbetsplatser. Publicera på din LinkedIn att du är på jakt efter en praktikplats och be folk att dela ditt inlägg.
Kontakta arbetsgivaren
Du behöver inte bara svara på platsannonser som läggs ut för att hitta rätt praktik. Kontakta företag på egen hand och fråga om de tar emot praktikanter. Det kan visa på att du genuint är intresserad av arbetsplatsen. Presentera dig och berätta varför du valt just dem att kontakta, vad du vet om deras verksamhet och varför ni skulle vara en bra match. Glöm inte att berätta vad du kan erbjuda och vad du vill lära dig mer om.
Praktik – sammanfattning
Praktiken är ett fantastiskt medel för dig som ung och vill komma ut på arbetsmarknaden. Du får chansen att skaffa dig en uppfattning om arbetsplatser och yrken. För den som erbjuder praktikplatser innebär det chansen att få träffa morgondagens arbetskraft, få avlastning på arbetsplatsen och eventuellt hitta nya talanger att rekrytera. Genom att bli introducerad i arbetslivet har du stora möjligheter att bli erbjuden jobb efter examen.
När du ska söka praktik måste du utgå från vad du själv vill göra i framtiden. Tänk igenom det du vill lära dig och hur du kan nyttja din tid under praktiken på bästa möjliga sätt.
Sist men inte minst, kom ihåg att du får ställa krav på din praktikplats. Ofta kan det kännas läskigt och nervöst att gå ut på praktik, och man vill säga ja till allt. Men en praktikperiod är ett utbyte, du är där främst för din egna skull. Du ska bli behandlad på ett schysst sätt, och få relevanta arbetsuppgifter och ha en rimliga arbetstider. Har du kommit fel? Då har du rätt att byta arbetsplats!
Ska du börja söka praktik? Kolla våra lediga jobb här!