Laddar...
Advertisements
Meet a student / Söka jobb / Så förbereder du dig för livet efter studierna

Så förbereder du dig för livet efter studierna

Advertisements

När examen närmar sig så närmar sig också en stor förändring i livet. Arbetslivet skiljer sig en helt del från livet som student, inte bara genom att man rent praktiskt arbetar istället för att studera. Nej, mycket annat förändras också. Du behöver eventuellt byta bostad, köpa en bil och du behöver ta hand om din ekonomi på ett annat sätt än tidigare. Du kommer få högre inkomster men också fler utgifter. 

Här får du några värdefulla tips på vägen. Så att du kan förbereda dig på livet som väntar. Det finns mycket du kan göra redan nu för att påbörja omställningen till det nya livet. Kom ihåg att det är en spännande tid som börjar, med nya erfarenheter och nya upplevelser. Nu ska du starta upp en framgångsrik karriär, som förhoppningsvis kommer vara under många år. 

Förbered din privatekonomi

Privatekonomi är viktigt för alla. Som student är det dock oftast ganska enkelt att sköta ekonomin. Du har kanske en hyra att betala och en mobilräkning. Det lilla som blir över lägger du på mat, nöjen och studentlitteratur. När du kommer ut i arbetslivet så kommer det per automatik bli fler utgifter och dessutom fler oförutsedda sådana. Därför är det alltid bra att ha en buffert. 

Som student har du faktiskt ett bra tillfälle att starta upp ett eget sparande. Det handlar inte om att spara ihop till några stora pengar, utan det handlar om att etablera en god vana. När du sedan kommer ut i arbete så blir det mer naturligt att fortsätta sparandet. Öppna ett konto hos exempelvis Avanza. Där kan du spara pengar i fonder. Läs på noga innan så att du väljer en fond med lagom risk. En bra fond är exempelvis Avanzas egen fond – Avanza Zero. Den strävar efter att följa utvecklingen på Stockholmsbörsen. Då har du en trygg och långsiktigt placering för ditt månadssparande. 

Advertisements

Förbered dig på att köpa lägenhet

Studentlägenheten kommer definitivt att behövas bytas ut när du väl lämnat universitet och börjat arbeta. För att öka dina valmöjligheter när den dagen väl är kommen så bör du förbereda dig för att kunna köpa en lägenhet. När du köper en lägenhet så behöver du lägga minst 15% i kontantinsats. Det är alltså vad du bör sikta på att spara ihop. Förmodligen kommer du inte att kunna spara ihop till det innan din examen. Men du kan räkna på affären och förbereda dig på att spara när du väl börjat jobba. Om du vet redan innan hur mycket du behöver spara varje månad, så är det enklare att komma igång med ett sådant sparande. 

Se över bostadsmarknaden i den ort eller stad där du planerar att bo efter examen. Vad ligger priserna på för nivå? Du kan ganska enkelt bilda dig en uppfattning om vad det 15% kommer att bli i ditt fall. 

Förbered dig på att köpa bil

Ligger studentlägenheten inom bekvämt cykelavstånd från universitetet? Det brukar vara så. Så ser det tyvärr inte ut när du kommer ut i arbetslivet. Med stor sannolikhet så kommer din arbetsplats vara belägen en längre bit från din bostad. Du kommer då att antingen behöva pendla med kollektivtrafiken, eller så kommer du behöva köpa en egen bil. 

Om du vill ha en egen bil så finns det tre alternativ:

  1. Köp en bil kontant
  2. Privatleasa en bil
  3. Köp en bil med billån

Här handlar det om dina egna preferenser samt dina ekonomiska möjligheter. Vill du ha en helt ny bil men saknar kontanter för ett bilköp, så är privatleasing kanske någonting för dig. Då betalar du en fast månadskostnad under en förutbestämd hyresperiod för bilen. Vanligtvis 3 år. När 3 år passerat så lämnar du tillbaka bilen. Privatleasing innefattar alltid en gräns för hur många mil du får köra under avtalsperioden. Var därför noga med att räkna på hur mycket du tror att du kommer köra bilen, så att du slipper så kallade övermil. Dessa kan bli mycket kostsamma. 

Advertisements

Om du vill köpa din egen bil och finansiera den med billån,  så behöver du 20% i kontantinsats. Tänk igenom vilken typ av bil du vill ha och vad den kan tänkas kosta. Sedan kan du enkelt se hur mycket kontanter du behöver för att finansiera bilköpet. Vid billån använder banken bilen som säkerhet för lånet, vilket innebär att det inte krävs någon särskilt hög inkomst för att få lånet beviljat. 

Förbered dig på att söka jobb

En förutsättning för att du ska ta dig vidare från livet som student och vidare ut i arbetslivet är så klart att du får ett jobb. Här finns det många olika saker som du kan göra proaktivt, innan din examen. 

Börja med att se över ditt CV. Här finns en guide för hur du skriver CV som student. Istället för att hasta ihop någonting när du väl tagit examen, så kan du med fördel börja finslipa ditt CV redan nu.  

Advertisements

Se till att öppna ett konto på LinkedIn. LinkedIn är som Facebook för arbetsmarknaden. Här möts företag och arbetstagare och nätverkar med varandra. Passa på att lägga till alla studenter du känner som kontakt. Vem vet när era vägar korsas igen i framtiden?

Besök arbetsmarknadsdagar och näringslivsdagar när sådana anordnas på universitetet. Företag idag är mycket intresserade av att komma i kontakt med studenter i ett tidigt skede. Lägg till dom som du träffar på LinkedIn för att utöka ditt nätverk ytterligare. 

Summering

Omställningen från studentlivet till arbetslivet är speciell. Det mesta i livet förändras och det sker under en mycket kort tid. Börja planera redan nu för vart du vill bo, vart du vill arbeta och om du ska köpa en bil. Etablera bra vanor där du sparar en symbolisk summa varje månad. Du kan också göra en sparplan som kickar igång den dagen du får ditt första jobb. Där kan du ha med bild, lägenhet och långsiktigt sparande i beräkningarna. Redan nu kan du sätta dig in vilka fonder du vill spara i, för att sedan bara öka ditt månadssparande den dagen de större inkomsterna blir verklighet.

Advertisements
Skrivet av Thomas Gustafsson
Hitta ditt nya jobb!

Hitta ditt drömjobb på vår plattform

Till alla jobb
Advertisements
Advertisements