Traineejobb – Vad är det och varför ska du söka det?
Många företag erbjuder så kallade traineeprogram för nyutexaminerade studenter. Här letar alltså företagen aktivt efter personer som ska ta sig ut på arbetsmarknaden. Det är allmänt känt att den första tiden efter examen rent generellt är tuff för studenter. De flesta jobb som finns på arbetsmarknaden kräver arbetslivserfarenhet. Som en reaktion på detta så har traineejobben kommit till. Företagen har skapat dessa tjänster, där studenter tas in och får lära sig arbetet från grunden, som ett sätt att täppa till gapet mellan nyutexaminerade studenter och arbetsmarknaden.
Ett traineejobb är ett riktigt jobb med en riktig lön. Många tror felaktigt att det är en typ av praktikplats, men det är alltså inte. Du får dock vara beredd på att gå in på en relativt låg lön, men med vetskapen att företaget kommer att satsa på dig och och att du kommer att ges möjligheten till en snabb utveckling.
Skillnaden på en praktikplats och ett traineejobb
Det är stor skillnad på en praktikplats och ett traineejobb. På ett traineejobb så investerar företaget i dig som student. Det finns en färdig utvecklingsplan för dig. Syftet är att du ska komma in och lära dig jobbet från grunden. Du ska ges en möjlighet att få testa på många olika saker, för att på så sätt öka din förståelse för verksamheten, branschen och de olika rollerna i företaget. Många av de stora börsbolagen har hett eftertraktade traineeprogram, där exempelvis nyutexaminerade ekonomer tas in, för att lära sig allt om koncernen, organisationen, beslutsvägar, osv. Man skolar helt enkelt in personerna i sin egen företagskultur. Förhoppningen är att man genom att göra så, ska forma framtidens ledare för det egna bolaget. Förväntningarna på de studenter som antas till traineeprogrammen är således höga. En praktikplats är något helt annat. Där erbjuder ett företag en plats för att personen själv ska kunna utvecklas och lära sig ett yrke. Även om det inte är helt ovanligt att en praktikplats övergår till en anställning, så har en praktikplats inte traineejobbets upplägg med fokus på individens utveckling.
Bygg en stabil grund att stå på med traineejobb
Traineejobb är en bra möjlighet för dig som student att ta dig ut i arbetslivet och få en smidig övergång från studentlivet till arbetslivet. Här har du alltså en tjänst som är utformad just för nyutexaminerade studenter. Traineeprogrammen är ofta utformade så, att du får möjlighet att prova på många olika arbetsområden. Ett bra exempel på detta är ICA:s traineeprogram. Företaget skriver själva i sin annons att programmet “ämnar rekrytera framtidens ledare”. Stor vikt läggs vid att rekryterna ska få en god kännedom om butiksverksamhet. Därför börjar anställningen med ren praktik i en ICA-butik. Studenterna går alltså raka vägen från en universitetsexamen till att plocka frukt i en matbutik. Så här fungerar de flesta traineeprogram. Företagen vill att studenterna ska få en grundförståelse för hela verksamheten och endast då kan dom bli framgångsrika som ledare. Oavsett vad dom kommer att arbeta med i framtiden så kommer det du ha nytta av det du lär dig under traineeprogrammet. Du får här möjligheten att prova på saker som du annars inte hade gjort.
Traineejobb – en språngbräda till drömjobbet
Som vi var inne på tidigare så är själva syftet med traineejobben att skapa framtidens ledare. Personer som innehar dessa positioner idag har i de flesta fall gått den långa vägen för att nå dit. Traineeprogrammet blir som en språngbräda för dig för att nå ditt drömjobb. Drömmer du om att jobba i en ledande befattning inom finans? Alla de stora bankerna rekryterar årligen studenter till sitt traineeprogram. Genom att bli antagen till något av dessa program så kan du räkna med en snabb karriärutveckling, så länge du är ambitiös och visar framfötterna.
Många sökande till traineeprogrammen – så sticker du ut
Traineeprogrammen är mycket eftertraktade bland studenter. Dels eftersom att programmen riktar sig mot just studenter, vilket innebär att man slipper problemen med krav på arbetslivserfarenhet. Men också för att programmen erbjuder ett jobb där företaget investerar och satsar på studentens personliga utveckling och framgång. Så, hur kan du göra för att bli en av de få utvalda?
Det första du ska göra är att skaffa dig ett professionellt CV. Det gör du exempelvis på CV-mallen.se. Tycker du att det är svårt att skriva ett CV utan någon nämnvärd arbetslivserfarenhet? Oroa dig inte, här finns jättebra information om hur du går tillväga för att skapa ett slagkraftigt CV som student.
Skapa en profil på LinkedIn om du inte redan gjort det. LinkedIn kommer att finnas med dig genom karriären och är ett viktigt verktyg för att nätverka och för att synas på arbetsmarknaden. Början med att lägga till alla dina studiekamrater i ditt nätverk. Det kommer du kunna ha nytta utav i framtiden.
Sist men inte minst, ta personlig kontakt med företaget som letar traineer. För att slå dig fram i konkurrensen så behöver du sticka ut och göra ett personligt intryck. Det behöver inte vara komplicerat. Ring och presentera dig och berätta lite om dig själv. Ställ någon relevant fråga. Svårare än så behöver det inte vara.
Summering
Traineeprogrammen är eftertraktade platser som företag erbjuder studenter direkt efter examen. Genom att erbjuda en crash course i företagsledning, kombinerat med grundläggande praktik inom verksamhetens många områden, så ges du som student chansen att få lära dig mer under 12 månader än vad du vanligtvis skulle göra under 10 år. Efterfrågan på dessa platser är som sagt stor och det är viktig att du satsar allt om du vill bli antagen till något av programmen.
- Traineeprogram är inte en praktikplats. Här investerar företaget i din personliga utveckling.
- Du kickstartar din karriär och får lära dig mycket på kort tid.
- Din karriärutveckling går snabbare om du startar som trainee.
- Se till att ha ett snyggare och mer professionellt CV än dina konkurrenter om du vill få en av platserna. Det är många som söker.
- Gör ett personligt intryck, slå en signal och ställ frågor, så ökar du dina chanser att få en av platserna.
- Skapa en profil på LinkedIn för att visa att du redan är igång och nätverkar.