Intervjufrågor – de vanligaste frågorna under en arbetsintervju
Dags för arbetsintervju? Då kan det vara bra att förbereda sig på de intervjufrågor som dyker upp. Det är lätt att man blir nervös inför en stor arbetsintervju men glöm inte att arbetsgivaren är intresserad av din kompetens och se dig som en attraktiv kandidat. Här kan du läsa våra tips för att svara på intervjufrågor. Vi tipsar även om smarta frågor du kan ställa till rekryteraren!
När du förbereder dig för din arbetsintervju kanske du undrar vilka frågor som arbetsgivaren kommer ställa. Det finns flera typer av populära intervjufrågor som du kan förvänta dig att få och bör vara beredd att svara på. Alla rekryterare är olika och deras exakta frågor och vad de letar efter i kandidater kan variera. Men genom att förbereda svar på dessa vanliga intervjufrågor kan du uttrycka dig på ett övertygande sätt och göra ett gott intryck på rekryteraren.
Vanliga intervjufrågor och svar
Hur ska man svara på vanliga intervjufrågor? Vid arbetsintervjuer återkommer ofta samma typer av frågor. Det lönar sig att alltid förbereda sig noggrant på dem och skräddarsy svaren efter arbetsplatsens behov. De vanligaste frågorna kan vara: vilka är dina styrkor? Vilka är dina svagheter? Varför ska vi anställa dig? Svaren du ger på frågorna berättar en hel del om dig och din personlighet. Det lönar sig alltid att öva på att ge bra svar på frågorna. Håll dig borta från klichéartade svar som ’’min svaghet är att jag jobbar för mycket’’.
1. Berätta om dig själv
Har du varit på en arbetsintervju tidigare vet du att intervjufrågor som ’’berätta lite om dig själv’’ ofta ställs i början av intervjun. I princip alla arbetsgivare ber om detta i samband med att intervjun startar. Frågan ’’berätta om dig själv’’ kan göra många nervösa och är du inte beredd på den frågan kan det bli svårt att veta exakt vad du ska svara. Det kan vara svårt att ge en bra bild av sig själv på några minuter och det är inte ovanligt att man blir nervös – var ska man ens börja? Försök att tänka som rekryteraren, vad tror du att hen vill veta om dig? Fastna inte i detaljer eller privata angelägenheter. Försök att ge en tydlig överblick på din studiebakgrund och yrkeserfarenhet.
När arbetsgivaren ber dig att berätta om dig själv bör du inte prata längre än ca 2-3 minuter. Håll det kort och relevant när du berättar om dina erfarenheter. Ett bra tips är att börja med att berätta om din senaste anställning, vad du gjorde där och hur du trivdes, efter det kommer förmodligen resten av sig själv. Arbetsgivaren vill veta vem du är i arbetssammanhang utifrån din yrkesroll, undvik att berätta om fritidsintressen eller vad du gjorde i helgen.
2. Varför vill du jobba hos oss?
En av de intervjufrågor som ställs handlar om att rekryteraren vill testa hur mycket du vet om företaget. Har du läst på innan om verksamheten blir frågan lättare att svara på. Ta reda på företagets bakgrund, utbud, läget inom branschen och jobbet du söker. Här kan du även passa på att berätta vad det var som fångade ditt intresse med tjänsten. Låter arbetsuppgifterna roliga, ser du att du kan utvecklas inom företaget eller var det något specifikt med just deras företag som gjorde att du sökte tjänsten? Tänk igenom vad det var som fångade ditt intresse och berätta det för rekryteraren.
3. Varför är just du rätt för tjänsten?
En av de viktigaste intervjufrågor du kommer att få under arbetsintervjun är varför just du är rätt för tjänsten. Oavsett om det är en heltidstjänst eller extrajobb behöver du kunna motivera varför just Du är rätt för positionen. Motivationen till varför just du ska anställas kan handla om personliga egenskaper, kompetens eller erfarenhet. Tänk på vad företaget vinner på att välja dig.Du kan också lyfta vilket sätt du skulle motiveras av tjänsten och på så vis gör ett bra jobb.
4. Vilka är dina styrkor?
När du berättar om dina styrkor kan du utgå från vad som stod i arbetsbeskrivningen. Förbered dig genom att läsa igenom jobbannonsen och se vad det är som tjänsten kräver. Arbetsbeskrivningen tar ofta upp ansvarsområden och färdigheter som krävs för att klara av rollen. Om du har dessa färdigheter bör du uppge dem som dina styrkor. Men glöm inte att också framhäva dina goda egenskaper i allmänhet. Berätta till exempel om tidigare arbetsplatser där du lärt dig dessa erfarenheter eller vad tidigare kollegor sagt om dig. Tänk ut innan några konkreta exempel, då kommer dina svar definitivt att väga tyngre!
5. Vilka är dina svagheter?
I samma veva som du blir ombedd att berätta om dina styrkor kommer du också behöva nämna dina svagheter. Denna klassiska fråga är förmodligen också den mest skrämmande delen av intervjun. Alla människor har svagheter och ingen är perfekt, det här vet rekryteraren också. Men det kan kännas obekvämt att erkänna dem under en arbetsintervju där du vill framställa dig själv i positivt ljus. Svaren kan lätt bli klichéartat, där du försöker säga en svaghet som egentligen är en styrka.
Det bästa sättet att hantera denna fråga är att minimera det negativa och framhäva det positiva. Välj en av dina sämre egenskaper och kom fram till en lösning på hur du övervinner den svagheten. Men var också ärlig! Rekryteraren kommer uppskatta ett ärligt svar. Om din svaghet är att du är otålig, kan du lägga till att du försöker se till att du är uppmärksam på de saker som gör dig otålig. Eller om du ofta glömmer att fokusera på detaljer kan du säga ’’ibland kan jag tyvärr missa några mindre detaljer, men därför försöker jag se till att ha en mer detaljorienterad person i mitt team”.
6. Var ser du dig själv om 5 år?
Ditt svar på den här frågan bör återspegla din vilja att engagera dig i företaget och dess tillväxt. Berätta att du vill lära dig så mycket som möjligt och öka din kompetens. Du kan ju givetvis också nämna att du vill avancera dig i företaget i framtiden. Svaret bör alltså visa att du vill skapa en lång karriär inom företaget. Syftet med frågan är framför allt att ta reda på om dina förväntningar på din karriär är realistiska, om du är tillräckligt ambitiös och om den aktuella rollen är i linje med dina senare mål. Rekryterare hittar gärna människor som vill växa och utvecklas inom företaget.
7. Vad har du för löneanspråk?
Vänta så länge som möjligt att lämna ditt löneanspråk. Det kan du motivera med att du först vill veta mer om tjänsten och hur villkoren för anställningen ser ut, till exempel tjänstepension, övertidsersättning och annat som påverkar. Men om arbetsgivaren absolut vill veta ditt löneanspråk bör du berätta det. Förbered dig därför på att du möjligen. kan få den frågan redan innan intervjun. Du kan förbereda dig genom att hitta just din yrkestitel i lönestatistiken. Är du ny på arbetsmarknaden kommer du antagligen att få en ingångslön. Har företaget kollektivavtal? Då finns det regler för hur låg din lön kan vara. Ha koll på vad som är vanligt inom just ditt yrke.
Läs mer om hur du förbereder ditt löneanspråk.
8. Varför ska vi anställa dig?
Varför ska vi anställa dig? En fråga som nästan alltid ställs under arbetsintervjuer. Är du inte förberedd kan frågan göra dig ställd och framstås som osäker, något du absolut inte vill ska hända under en arbetsintervju! Det finns många frågor som kan ställas under en arbetsintervju, därför är det viktigt att du förbereder dig så bra som möjligt. Det gör du genom att läs vår artikel arbetsintervju – den ultimata guiden.
Varför ska vi anställa dig? Frågan är din chans att sälja in dig själv och argumentera för varför du passar för jobbet. Med frågan får också rekryteraren en chans att bli övertygad och samtidigt säkerställa att ni inte missat någonting. När du får frågan –varför ska vi anställa dig, är det dags att släppa på ödmjukheten helt och hållet. Nu är det tillåtet att verkligen sälja in dig själv och varför just DU är den bästa kandidaten. Läs mer om hur du förbereder dig på frågan – varför ska vi anställa dig?
Intervjufrågor att fråga rekryteraren
Visste du att nära 60% av svenska rekryterare tycket att arbetssökande ställer för få intervjufrågor under arbetsintervjun? Under arbetsintervjun ges du möjlighet att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet. Men det är också ett tillfälle för dig som arbetssökande att se om tjänsten verkligen är rätt för dig. Var inte rädd att ställa frågor om företaget, yrket eller rollen som du söker! Men det kan vara svårt att komma på vad man vill fråga under en intervju, därför har vi hjälpt dig på vägen med några exempel!
1. Vad är enligt dig det bästa med att jobba här?
Den frågan kan ge dig en inblick i företagets kultur, värderingar och allmän stämning på arbetsplatsen.
2. Vad är nästa steg i processen?
Arbetsgivaren kommer förmodligen att gå igenom hela rekryteringsprocessen innan du hinner fråga den frågan, men du kan passa på att ställa den frågan om ni inte redan tagit upp det under intervjun. Det visar att du är intresserad av jobbet och tycker det är viktigt att vara informerad.
3. Vilka kompetenser kommer att vara mest avgörande när ni väljer kandidater som går vidare i rekryteringsprocessen?
Den här frågan kan ge dig en möjlighet att ta reda på hur bra du matchar med vad företaget söker.
4. Vad har ni för värderingar och hur är företagsklimatet?
Genom den frågan visar du att värderingar och företagsklimat är viktigt för dig som medarbetare. Arbetsgivaren kan förklara mentaliteten och arbetsmiljön på företaget och vad som driver verksamheten framåt. Det visar också att du vill passa in i företagskulturen, och inte bara är ute efter ett jobb.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis vill du förbereda dig på många intervjufrågor som kan komma på intervjun. Det kan kännas skönt att vara förberedd när man är nervös, och ökar dina chanser att få ditt drömjobb. Men glöm inte heller att svara ärligt och se till om du faktiskt passar in på arbetsplatsen.
Det finns det även många bra intervjufrågor att ställa under intervjun. Du kan så klart ha egna frågor om anställningsvillkor, lön, förmåner och företaget. Det viktigaste är att du visar att du är intresserad av företaget och jobbet. Att ställa frågor till arbetsgivaren hjälper dig göra ett gott intryck. Ju bättre och mer genomtänkta frågor du ställer under intervjun, desto mer visar du att du är intresserad av jobbet. Samtidigt visar du också att du tar anställningsprocessen på allvar, och att du är vill ha tjänsten och att företaget ska passa för dig.
Lycka till på arbetsintervjun!