Nyexaminerad och letar efter ett jobb?
Söker du jobb för första gången som nyexaminerad? Känns det svårt och frustrerande att försöka hitta första jobbet? Du är inte ensam. När du söker jobb som nyexaminerad kan processen vara påfrestande och nästan kännas omöjlig.
En tillgång för arbetsmarknaden
Efter många års studier väntar nya utmaningar för alla nyexaminerade. Som nyexaminerad kan det vara lätt att ställa för höga krav på sig själv, eller undra hur det ska gå framöver. Men att vara nyexaminerad kan också var spännande och utmanande. Du kanske undrar varför man skulle anställa en nyexaminerad istället för någon som har decennier av erfarenhet. Men det finns fördelar med att anställa en nyexaminerad.
Nya perspektiv
Många nyexaminerade är fyllda med samtidens mest relevanta fakta och generera nyanserade perspektiv till en arbetsplats. Nyexaminerade har annorlunda synsätt som kan gynna företaget. Företag bör förändras i takt med samhällets utveckling, vilket du som nyexaminerad kan erbjuda potentiella arbetsgivare.
Stark drivkraft
Nyexaminerade brukar ha en unik drivkraft. Efter att ha spenderat många år i skolan vill nyexaminerade snabbt ut i arbetslivet och använda kunskapen från sin utbildning. Du som nyexaminerad kommer högst troligt vara nyfiken på att lära dig allt om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Nyexaminerade är också vana med att ta in ny information vilket gör att du blir av stort värde för företaget. Denna starka drivkraft är inte bara positivt för individen utan för hela teamet i stort. Nya idéer och kreativa projekt kan blomstra av nya medlemmar i teamet.
Söka jobb som nyexaminerad
När du nu som nyexaminerad ska börja söka jobb finns det några saker du bör tänka på. Ditt första jobb efter examen kan ge dig en fot in i karriären, många nya erfarenheter och ett bra nätverk. Men många nyexaminerade begår misstag i ansökningsprocessen och kan därför göra att det tar längre tid att få något jobb.
1. Du söker för många jobb
Det är alltid bra att skicka ut ett flertal ansökningar men problem kan uppstå när du söker allt för många. När du söker alla jobb du ser har du inte tid att anpassa din ansökan för varje specifik roll, och det kommer att lysa igenom för arbetsgivaren. Se till att du spenderar lite tid på varje ansökan och anpassa den till rollen och företaget du söker.
2. Du söker för få jobb
Vissa personer föredrar att vänta på det perfekta jobbet och spenderar sedan timmar på att skapa den ultimata ansökan. Men konkurrensen på arbetsmarknaden är hög och chansen att någon annan får ditt drömjobb är ganska stor. Därför ska du inte heller lägga alla dina förhoppningar på bara ett jobb. Det gör besvikelsen mycket tuffare när du inte får jobbet och du missar andra jobbannonser som du kunde ha sökt.
3. Du korrekturläser inte ditt CV
Stavfel här och där i ditt CV kan vara en avgörande faktor i om du ska bli kallad till intervju eller inte. Potentiella arbetsgivare kommer definitivt märka om du inte korrekturläst ditt CV. När arbetsgivare kollar på ditt CV och ser för många misstag är det en indikation på att du inte är uppmärksam på detaljer. Detaljer som kan kosta dig jobbet!
När du fått första jobbet som nyexaminerad
Har du äntligen landat första jobbet och startat karriären? Grattis! Nu är det dags att visa framfötterna och lära dig allt om din nya roll och arbetsgivare. För dig som är nyexaminerad kan det vara svårt att veta vilken ingångslön du ska begära. Läs mer om ingångslön – allt du behöver veta om du är ny på arbetsmarknaden. Läs också om hur du genomför ett lönesamtal på bästa sätt. Nedan kan du se olika yrken och dess ingångslöner.
Nyexaminerad lärare lön
37 764 kr
Nyexaminerad jurist lön
43 500 kr
Nyexaminerad sjuksköterska lön
25 500 kr – 28 000 kr.
Nyexaminerad förskollärare lön
33 283 kr
Nyexaminerad ekonom lön
31 000 kr