Så här kan du agera när du får frågan om löneanspråk
Är du student och på väg att landa ditt första jobb? Förmodligen är det många tankar som snurrar i huvudet. Lönen är kanske inte det första du tänker på och det du prioriterar högst i det här läget. För många studenter så är det viktigaste att få ett jobb som känns relevant för den utbildning man har och att företaget som man ska arbeta för är en attraktiv arbetsgivare. Många studenter gör således misstaget att gå in på en alltför låg lön, vilket kan ha en negativ inverkan på den framtida löneutvecklingen. Därför ger vi dig några tips på vägen, så att du kan vara bättre förberedd när en rekryterare eller arbetsgivare frågar om ditt löneanspråk.
Det ser ofta lite olika när det gäller tidpunkten för när lönefrågan kommer på tapeten i en anställningsprocess. Ibland kommer den i ett tidigt skede – under arbetsintervjun. Det kan mycket väl vara så att arbetsgivaren letar efter just studenter för att hålla nere lönekostnaderna. Men i många fall letar arbetsgivaren efter studenter för att kunna ta in ny arbetskraft, som kan se verksamheten och dess utmaningar med nya ögon. Försök att bilda dig en uppfattning om företagets intentioner för just det jobb som du söker.
När frågan om lön väl kommer på tal så kan du antingen agera direkt och lämna ditt löneanspråk, alternativt be att få återkomma med besked. Om du väljer att inte nämna en lön direkt på plats, så behöver du inte vara orolig för att det skulle minska dina chanser att få jobbet. Tvärtom så visar det att du är eftertänksam och seriös. Dessutom riskerar du att hamna helt fel om du höftar en lön, vilket kan få negativa konsekvenser.
Tips: Be att få återkomma med ditt löneanspråk på mail. Mail blir mer en mer avdramatiserad och neutral kontaktväg, vilket gör det lättare för dig att nämna en högre lön än om du gör det muntligen.
Steg 1: Gör din egen research
Börja med att sätta dig in i vad en marknadsmässig lön är i just ditt fall. Om jobbet du söker har en allmänt vedertagen titel, exempelvis Account Manager, så finns det många sätt för dig att kolla gällande lönenivåer. De parametrar som ofta spelar in när det gäller lönenivå är titel, utbildning och antal år av erfarenhet (av aktuellt yrke).
Kontakta ditt fackförbund
Börja alltid med att kontakta ditt fackförbund. En viktig del i fackförbundens arbete är att samla in löneuppgifter från sina medlemmar. Fackförbunden frågar sina medlemmar om titel, ålder, lön, erfarenhet, osv. Sedan sammanställer de årligen alla löner så att medlemmarna ska kunna jämföra sig med medeltalen och se hur de ligger till. Många blir på det sättet varse om att de kan ligga för lågt i lön och kan ta med sig underlaget till sin arbetsgivare och använda det i en löneförhandling. Visar det sig istället att man ligger högre i lön än genomsnittet så kan det vara en bra bekräftelse på att man gjort bra ifrån sig rent karriärmässigt.
Du kan med fördel ringa till ditt fackförbund för att få diskutera ditt kommande jobb utifrån det faktum att du kommer direkt från skolan. Förhoppningsvis kan du få vägledning och hjälp med att hitta en bra nivå för ditt löneanspråk.
Fråga branschfolk
Löner kan ofta se mycket annorlunda ut beroende på vilken bransch man tittar på. Ett exempel på detta är löner för säljare. Tittar man på säljare inom fordonsindustrin så finns det förmodligen en mindre variation av lönerna där, än om man tittar på säljare generellt över alla branscher.
Försök därför att komma i kontakt med din bransch. Det här är inte alltid så enkelt som det låter. En konkret åtgärd är att leta i dina egna nätverk för att se om du känner någon som arbetar i din bransch, eller som i alla fall vet någon som gör det.
Kontakta tidigare anställda
Det har aldrig varit enklare att leta upp tidigare anställda på det företag där du söker jobb. Genom att använda LinkedIn kan du söka på det aktuella företaget och se både personer som arbetar där idag och personer som arbetat där tidigare. Har du riktig tur så hittar du någon som innehaft exakt samma titel som du nu ska få. Har du inte någon LinkedIn-profil än så är det hög tid att skaffa det.
Kontakta tidigare anställda genom att skicka ett direktmeddelande och berätta att du ska börja arbeta för företaget i fråga. Fråga om personen har tid för ett kort samtal, alternativt gå rakt på sak och fråga vad som kan tänkas vara en rimlig ingångslön för dig.
Din ingångslön är viktig – Lägg dig på en acceptabel nivå
Det är lätt hänt att man som student känner att “jag kan ta vad som helst, bara jag får mitt första jobb”. Det är helt naturligt att tänka så. Som student känner man sig inte lika attraktiv på arbetsmarknaden som man gör med 10 års erfarenhet och fördjupade kunskaper. Men kom ihåg att din ingångslön är oerhört viktig. Den kommer sedan ligga till grund för dina framtida löneförhandlingar. Du kommer kanske öka din lön med 5% efter 12 månader. Så fortsätter det sedan genom karriären, men små steg uppåt. Om du utgått från en så hög lön som möjligt så kommer din löneutveckling således att bli betydligt bättre än om du gått in på en för låg lön.
Steg 2: Två strategier för att få den lön du vill ha
Det finns två strategier som du kan använda dig av när du ska förhandla om lön som student. I båda fallen ska du ha gjort klart för dig själv vad din lägstanivå är, alltså vilken lön som är den lägsta tänkbara som du kan acceptera. Genom att ha gjort din research grundligt så har du förhoppningsvis vid det här laget en bra uppfattning om vad din lägsta lön bör vara.
Lämna ett löneanspråk med förhandlingsutrymme
Det finns en allmänt känd förhandlingsstrategi som går ut på att “om du vill nå fram till en viss nivå, så ska du gå ut lite högre och ha ett visst förhandlingsutrymme nedåt”. Det innebär i ditt fall att du ska lämna ett löneanspråk som är högre än det du kan tänka dig att acceptera, förslagsvis 20% högre. I bästa fall accepterar din arbetsgivare ditt löneanspråk och du kammar hem storkovan. Eller så återkommer arbetsgivaren med ett motbud som fortfarande ligger inom det intervall som du kan tänka dig.
Den här strategin bör du använda om du känner dig osäker på vilka möjligheter du har när det gäller din lön. Du vill ju inte missa en potentiellt högre lön, bara för att du inte bad om den.
Lämna ett löneanspråk utan förhandlingsutrymme
Om du känner dig relativt säker på att din lön kommer att ligga på en viss nivå och att förhandlingsutrymmet uppåt inte anses vara så stort, då kan du använda dig av den här strategin istället.
Lämna ett anspråk som ligger i linje med den lön som du fått fram genom att göra din research. Var tydlig med att det här är den lön du anser dig vara berättigad till. Det kan kännas hårt, men har du gjort din research kan du vara trygg med att arbetsgivaren möter ditt lönekrav.
Summering
Som student är det första erbjudandet om jobb mycket speciellt. Det finns förmodligen en viss anspänning kring hela processen och du vill inget hellre än att bara signera avtalet och komma igång. Men som vi visat i den här artikeln så är den första lönen mycket viktig för din framtida löneutveckling. Att veta ditt löneanspråk är även bra när du väl har fått jobbet och förbereder dig inför ditt första lönesamtal.
- Se till att göra ordentlig research för att skaffa dig ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Vad är en rimlig lön för den position du söker? Hur mycket tjänar kollegorna i branschen? Vad fick tidigare anställda i företaget som hade liknande eller samma position som du? Dessa frågor behöver du söka svar på. Du kan med fördel ta hjälp av ditt fackförbund.
- Du kan kommunicera ditt löneanspråk via mail, om det känns obekvämt att säga det ansikte mot ansikte.
- Gör ett aktivt val om du vill gå in i en löneförhandling eller om du vill lämna ett “take it or leave it”-anspråk. Ditt val av strategi bör grundas på hur säker eller osäker du känner dig på vilken övre nivå som är möjlig att nå upp till. Om du tror att det finns förhandlingsutrymme uppåt så bör du också lämna ett högre anspråk och vara beredd att förhandla nedåt.
Lycka till med din första löneförhandling. Det kommer definitivt inte vara den sista. Här kan du få fler tips om hur du förhandlar om din lön när du väl etablerat dig på arbetsplatsen.