Dags att säga upp sig? – tips på hur du gör det på bästa sätt
Är det dags att säga upp sig? Varför man vill säga upp sig kan bero på många saker. Det kan bero på att du vill byta jobb, studier, flytt eller kanske helt enkelt att jobbet inte längre passar dig längre. Oavsett vilken anledning du har till att skriva en uppsägning på egen begäran, är det viktigt att uppsägningen är gjort professionellt. Vi går igenom några punkter och tips för din uppsägning här.
Att säga upp sig
Vad betyder egentligen en uppsägning på egen begäran? Att skriva och lämna in uppsägning skriftligt betyder att du kan avsluta ditt arbete på ett juridiskt korrekt sätt. Men beroende på din relation till chefen och företaget är det naturligtvis också bra att även ha ett samtal i samband med din uppsägning. Det kan kännas nervöst att boka in ett samtal med sin arbetsgivare för att avsluta sin anställning. Men din arbetsgivare kommer förmodligen ha förståelse för din situation, var inte orolig för att du ska göra din chef besviken.
Alla har rätt till att säga upp sig för att prova på nya möjligheter i karriären. Din arbetsgivare har antagligen varit i samma sits som du någon gång i livet! Håll det professionellt, förklara varför du väljer att säga upp dig och behåll en god ton genom hela samtalet. Se också till att du har ett CV innan du säger upp dig för att vara redo att söka lediga jobb direkt. Har du få erfarenheter? Läs mer om hur du kan skriva CV som student. För att kunna använda din föregående arbetsgivare som referens i framtiden bör du ta igenom uppsägningsprocessen på bästa sätt möjligt. Meet a Student hjälper dig så att du och din chef avslutar din anställning på goda termer.
Chefens perspektiv när du säger upp dig
En arbetsgivare kan hantera att en medarbetare säger upp sig på olika sätt. Allt beroende på situationen och medarbetaren. Chefen kan vara glad för tiden ni haft, tacksam över dina insatser på arbetsplatsen och skriva ett strålande rekommendationsbrev till dig. Arbetsgivare kan också bli arga och besvikna för att du väljer att sluta. Beroende på om din uppsägning påverkar verksamheten negativt, eller att personalen tvingas jobba extra mycket när de blir av med dig. Du kan själv underlätta din uppsägning genom att lära upp den nya personen som ska ta över dina ansvarsområden. Detta är såklart inget du ska ta hänsyn till när du väljer att säga upp dig men kan vara bra att förbereda sig på.
Hur lång uppsägningstid har jag?
Om du bestämmer dig att säga upp dig, bör du först bestämma vilken tidpunkt du ska sluta. När du kommit fram till vilket datum som passar dig bäst, behöver du undersöka vilken uppsägningstid du har. Kontrollera detta i ditt anställningsavtal. Har företaget kollektivavtal står det där vilken uppsägningstid som gäller.
Uppsägningstiden är enligt lagen om anställningsskydd (LAS) alltid minst en månad, oavsett om du säger upp dig själv eller om du blir uppsagd. Uppsägningstiden räknas alltid från den dagen du säger upp dig om du inte kommit fram till ett annat datum tillsammans med din arbetsgivare. Det vanligaste är att du har en till tre månaders uppsägningstid. Finns det inget kollektivavtal har du enligt LAS alltså minst en månads uppsägningstid oavsett hur länge du jobbat eller hur gammal du är.
Hur säger man upp sig?
Innan man säger upp sig är det viktigt att ha koll på vad som ska göras härnäst. Antagligen har du redan ett nytt jobb som väntar på dig eller en spännande utbildning som väntar på dig. Men i vissa fall kan man säga upp sig för att arbetsplatsen inte riktigt passar eller inte vad man förväntat sig. Tycker du att det känns jobbigt att säga upp dig kan du ta hjälp av personer som jobbar på HR på ditt företag. Personen kan hjälpa till att förbereda dig inför mötet och till och med delta i mötet med din chef. Finns det ingen sådan person på din arbetsplats kan du även höra med en kollega.
Under mötet
Var vänlig och professionell under mötet med din arbetsgivare. Var ärlig med hur du känner och vilka anledningar som ligger bakom ditt beslut. Men du behöver inte gå in på detaljer som gjort att du inte gillat arbetsplatsen eller din chef. Rekommendationer från gamla arbetsgivare är ett starkt arbetsintyg som du alltid kan imponera med på framtida arbetsgivare. För att inte säga fel saker kan du skriva ned det du vill ha sagt under mötet. Har du det nedskrivet kan det lätta lite på nervositeten och du kan gå igenom det innan mötet. Glöm inte heller att dokumentera uppsägningen skriftligt. Det är du som arbetstagare som ska kunna bevisa att du sagt upp dig om det uppstår en konflikt.
Som anställd kan det kännas jobbigt att säga upp sig. Men har du bestämt dig för att avsluta din anställning ska du vara tydlig och stå på dig i ditt beslut. Även fast arbetsgivaren uttrycker besvikelse ska du vara tydlig i att du varför du väljer att säga upp dig. Mötet handlar ju faktiskt inte om din chef och den position du sätter din chef i genom att säga upp dig. Be tidigt om referenser för att slippa återkomma till din chef när du väljer att avsluta din anställning. En av de största anledningar till att “säga upp dig snyggt” är ju för att få bra referenser till kommande arbetsplatser.
Mall för uppsägningsbrev
När man ska säga upp sig kan det vara bra om man även skriver ett uppsägningsbrev. Ta med brevet och överlämna det i samband med ditt möte. Du kan även skicka ett personligt mail med samma förklaring och bifoga ditt formella uppsägningsbrev.
- Ort och datum
- Personliga uppgifter – namn, adress och personnummer.
- Formell uppsägning
Ex. I och med detta brev bekräftar jag härmed att jag önskar avsluta min anställning som [jobbtitel] på [företagsnamn]. I enlighet med mitt anställningsavtal kommer jag att arbeta min sista dag den [datum för sista arbetsdag]. - Avslutning. Ex. Tack för en fin tid tillsammans och jag hoppas jag kan använda er som en referens i framtiden – Vänligen [namn]