Laddar...
Meet a Student / Söka jobb / Sveriges populäraste arbetsplatser för studenter

Sveriges populäraste arbetsplatser för studenter

Hur tänker dina studiekamrater kring arbetsmarknaden? Känner du dig själv osäker på vart du helst vill arbeta efter examen? Andra studenters uppfattning om vilka arbetsplatser som är mer eftertraktade än andra kan hjälpa och dig fungera som en guide. Varje år genomförs barometrar för att ta reda på vilka arbetsplatser som är mest populära bland studenter. Man tittar också på vilka attityder som finns bland studenter, vad studenter värdesätter på en arbetsplats, osv. 

När vi tittar på vilken svenska studenter anser är den mest eftertraktade arbetsplatsen, så har Google vunnit stort de senaste åren. Google har gjort sig känd som en modern arbetsgivare som ger anställda mycken frihet under ansvar. I och med att jobben på Google är så hett eftertraktade, så har konkurrensen om dessa jobb blivit tuff. Google har ofta kreativa och innovativa sätt att bedriva rekryteringsprocesser på. Exempel på detta är när Google hade en kryptisk reklampelare där ett matematiskt problem var tvunget att lösas för att få fram en hemlig webbadress. När någon väl tog sig till hemsidan så ombads man söka jobb på Google. 

Företagsbarometern listar de populäraste arbetsplatserna

Google ligger som sagt överst på listan över de mest populära arbetsplatserna för studenter på Företagsbarometern. Efter Google kommer många andra välkända företag, såsom Spotify, IKEA och Volvo. Det är först på senare år som svenska företag seglat upp på listan. Det visar på en trend på svensk arbetsmarknad där de svenska bolagen får en allt högre status som arbetsgivare, särskilt hos unga personer och studenter. 

Listan bryts ned i olika kategorier baserat på vilken utbildning studenterna går. 

Populära arbetsplatser för ekonomer

Ekonomistudenter drömmer framförallt om att arbeta med välkända varumärken. Det verkar locka mer än att jobba på högt ansedda banker. Först på 5:e plats hittar vi en klassisk arbetsgivare för ekonomer, nämligen PwC.

Som student på ekonomiprogrammet så är det aldrig fel att följa den stora massan. Om du är osäker på vart du vill arbeta efter examen, så verkar många av dina studiekamrater tycka att Google, Spotify, IKEA och H&M är attraktiva arbetsgivare.  Så varför inte söka dig dit du också? Behöver vi påminna om att konkurrensen kommer att vara stenhård och att du behöver ett klockrent CV för att lyckas? Men med rätt förberedelser och inställning så har du goda chanser att gå hela vägen. 

Här drömmer civilingenjörer om att arbeta

Även bland civilingenjörer så ligger Google i topp. Därefter hittar vi Volvo Cars, följt av Spotify och därefter Volvo Group. Volvo är alltså en hett eftertraktad arbetsgivare för blivande civilingenjörer. 

Både Volvo och Google har kontor spridda över hela sverige, vilket innebär att du inte nödvändigtvis behöver flytta för jobbets skull. Har du tur finns arbetsplatsen på pendelavstånd från ditt hem. 

Anledningen till att vi ser två vitt skilda företag som Spotify och Volvo på den här listan, är att civilingenjörer finns inom många olika områden. Förmodligen rankar dataingenjörer Spotify högt, medan maskiningenjörer rankar Volvo högt. 

Dagens studenter prioriterar hög lön

Tiden är förbi då studenter drömde om en anställnings om skulle kunna vara ända till pensionen. Nu lever vi i en annan tid och med en helt ny generation studenter. Enligt Företagsbarometern så rankar dagens studenter lön högst på listan över de faktorer som är viktiga i arbetslivet. Anledningen spås kunna vara att det helt enkelt har blivit dyrare att leva. En ny bostad kostar mycket pengar och kräver en rejäl kontantinsats. 

Ett högre syfte inte lika viktigt

Självförverkligande och att “ha ett högre syfte” med sitt arbete, är inte lika viktigt längre för studenter. Man kan helt enkelt tänka sig att jobba med lite vad som helst, så länge lönen är bra. 

Det här är också något som syns i de olika arbetsgivare som studenter listar högt. Företag som H&M är ju inte direkt kända för sitt globala arbete för en mer rättvis arbetsmarknad, men syns ändå högt på listan över hett eftertraktade arbetsplatser. 

Det här är ett trendbrott som skett på senare tid. Under en lång tid så ville de flesta studenter uppnå ett högre syfte med sin karriär. Men nu verkar det alltså som att man ser på det annorlunda och prioriterar lön över allt annat. 

Generation Z ställer höga krav

Den generation med personer födda från slutet av 90-talet från till 2010 brukar kallas Generation Z. Generation Z har visat sig ställa höga krav och vill ha en hög ingångslön. Alltså helt i linje med vad vi ser i Företagsbarometern. Generation Z har stort självförtroende och ser sig själva som framtida chefer och beslutsfattare. Dom ser sitt eget värde och ställer således högre krav på rekryterare. 

Tidigare har det varit svårt att se några skillnader mellan Generation Y (födda 1982-1995) och generation Z, men nu börjar det alltså utkristallisera sig en viss skillnad

Summering

Som student är vägen från examen ut i arbetslivet inte alltid helt glasklar. Det finns många olika valmöjligheter. Dels kan man rent geografiskt söka sig i en viss riktning, eller så kan man visualisera olika yrkesroller som man tycker är spännande. När vi ttittar på enskilda arbetsgivare så finns den några som sticker ut och som anses eftertraktade av de flesta studenter. Företagsbarometern listar dessa varje år. Ofta är de mycket välkända varumärken som lockar studenterna. Företagen sticker ut som innovativa när det gäller arbetsmiljö och personalpolitik. 

Google och Spotify toppar listan för nästan alla utbildningar. Båda företagen har välkända varumärken och har gjort sig kända som moderna arbetsplatser. Personalen tillåts arbeta fritt och med mycket eget ansvar. 

Vi ser också hur dagens studenter från generation Z ställer högre krav på arbetsgivarna än sin föregående generation. Dom ser sig själva som framtida ledare och kräver att bli behandlade därefter. Lön är den viktigaste faktorn, vilken kan bero på att pengar blivit allt viktigare i vårt samhälle. En bostad kostar mycket pengar och en hög lön är den enklaste vägen för att spara ihop till en kontantinsats. 

Självförverkligande är sekundärt för dagens studenter. Man vill helt enkelt jobba på en välkänd arbetsplats, med mycket frihet, stor utvecklingspotential och en hög lön. Företagets verksamhet och ett högre syfte spelar mindre roll.

Skrivet av Thomas Gustafsson
Hitta ditt nya jobb!

Hitta ditt drömjobb på vår plattform

Till alla jobb